Op 21 april werd Nederland wakker met ernstige smog, veroorzaakt door Duitse paasvuren. De oostenwind dreef de rook vanuit Duitsland richting ons land en de stank was tot aan de kust te ruiken. De lucht zat vol met fijnstof en roetdeeltjes en veel mensen hadden last van geïrriteerde ogen en luchtwegen. Toch weerhield dit dorpen als Meddo in de Achterhoek er niet van om het eigen paasvuur die avond met veel bombarie aan te steken.
Aan het begin van de avond op Eerste Paasdag zouden in Nederland ook de weer heel wat traditionele paasvuren ontstoken worden, maar door de aanhoudende droogte en oostenwind werden veel vuren verboden. Vier daarvan zijn alsnog illegaal aangestoken.
Hoezo smog?
In Meddo, gemeente Winterswijk, moest de vuurshow gewoon doorgaan, ongeacht ernstige droogte en smogvorming. Organisatie en bezoekers kropen door het oog van de naald, want er ontstond een zeer gevaarlijke vonkenregen. 1037 Against Animal Cruelty schrijft:
“Het aanwezige publiek op het festival kreeg een douche van vuurregen over zich heen, ouders met kinderen gingen massaal weg. (…) Er is ruim 100 kuub water uit nabijgelegen wateren gehaald en we zagen dat tractoren bleven rijden om alles nat te houden. Water verspild voor de doorgang van een paasvuur, terwijl het waterpijl overal al zo benedenmaats is.”
Bekijk hieronder onze samenvatting van het paasvuur in Meddo, met beeld van 1037:
–
–
Levensgevaarlijk cultureel erfgoed
Zoals je al eerder bij ons hebt kunnen lezen zijn paasvuren levensgevaarlijk voor dieren, zoals egels, vogels, muizen, padden en kikkers, die in de berg een toevluchtsoord vinden. De bouw van een brandstapel duurt vaak enkele maanden en in die tijd zoeken allerhande dieren er een plekje om veilig te overwinteren, en in het voorjaar broeden er vogels. Jonge vogels in nesten hebben geen schijn van kans en verbranden levend. Dieren in het centrum van de stapel zijn al snel omringd door vuur en kunnen geen kant meer op.
Paasvuren staan symbool voor CO2-uitstoot, smog, fijnstof, roetdeeltjes, brandgevaar en dode dieren. Het is een raadsel dat deze dodelijke en zwaar vervuilende traditie valt onder het UNESCO immaterieel Cultureel Erfgoed.
- Lees meer over paasvuren:
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel