28 paarden zullen vanaf vandaag geveild worden. Dit gebeurt omdat de zorgmanege waar de paarden vandaan komen, Tara-manda, failliet verklaard is. Het grootste deel van de paarden heeft bekende bloedlijnen in de dressuurwereld. Verschillende groepen zijn bang dat de paarden uiteindelijk afgeslacht zullen worden.

Wedford - paardenveiling
Ruin Wedford heeft een startbod gekregen van €350,-

Afblazen

De paarden van de zorgboerderij in Nuth (Limburg) werden gebruikt voor de zorg van gehandicapten. Zorgpaarden zijn minder waard dan paarden in de sportwereld en de Partij voor de Dieren in Limburg en Stichting Paard in Nood zijn dan ook bang dat deze paarden bij de slager zullen eindigen. Vandaag is een kijkdag en aansluitend start om 17:00 uur de internetveiling van de paarden. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg staatssecretaris Dijksma de veilig af te blazen en te zorgen voor een goede opvang voor de paarden. Op het moment van schrijven, ’s ochtends voor het begin van de veiling, lijkt het erop dat alles gewoon doorgaat.

Overbieden

“Al toen we hoorden dat er sprake was van een miljoenenfraude en dat de toekomst van de paarden niet zeker was, was dat voor ons een reden om in actie te komen”, vertelt Pascale Plusquin van Partij voor de Dieren werkgroep Limburg. “We houden nu veel contact met mensen die graag willen bieden op paarden zodat we elkaar niet gaan overbieden. Hoeveel geld er op dit moment voor de paarden is binnengehaald, is nog niet bekend.”

Kamervragen

De Partij voor de Dieren stelde donderdag Kamervragen over het lot van deze paarden. De partij vroeg aan de staatssecretaris van Economische Zaken of de mening gedeeld wordt dat dieren geen spullen zijn zoals een koelkast of wasmachine die na een faillissement kunnen worden geveild. Ook benadrukte de partij in de Kamervragen dat de paarden door de veiling een groot risico lopen het slachtoffer te worden van een ondoordachte (impuls)aankoop. De Partij voor de Dieren wil graag dat de paarden op een goede plek worden herplaatst met ondersteuning van de Stichting Paard in Nood. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar op de veiling. De curator van het veilinghuis BVA Auctions heeft laten weten niet te willen meewerken aan een oplossing voor de paarden en is niet bereikbaar voor verder commentaar.

Goede huisvesting

“Er zijn op dit moment enkele mensen die ook graag een paard willen kopen. Deze paarden blijven dan wel onder toezicht van Stichting Paard in Nood. De mensen die een paard kopen, ondertekenen een contract waarin staat dat het paard niet doorverkocht mag worden bijvoorbeeld. Ook mag er niet mee gefokt worden. Stichting Paard in Nood controleert of deze mensen voor een goede huisvesting voor het paard kunnen zorgen”, vertelt Plusquin.

Veel kosten

Het idee van deze paarden naar een slachterij wekt bij veel mensen nare emoties op. Plusquin benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen niet in een opwelling deze paarden willen kopen en verzorgen.

“De paarden zijn zo’n vier maanden niet verzorgd. Daar komen onder andere veel dierenartskosten bij kijken”, legt Plusquin uit. “Het is belangrijk dat mensen niet impulsief een van deze paarden willen kopen om het dier te ‘redden’.”

Stichting Paardenopvang Amsterdam

Kenzo - paardenveiling
Kenzo

Dylan Dommershuyzen (11), zoon van de voorzitter van Stichting Paardenopvang Amsterdam, besloot in actie te komen. Door mensen op Facebook op te roepen geld in te zamelen wil hij het paard Kenzo redden van de slacht. In totaal heeft de opvang 1.000 euro nodig voor de verzorging van het paard.

Wat kun jij doen?

Omroep Piep! zamelt samen met Stichting Paard in Nood geld in om te voorkomen dat deze dieren eindigen in een slachterij. Lees hier  hoe jij ook je steentje bij kunt dragen.

©PiepVandaag.nl Jaimy Visser