La Romería del Rocío (de pelgrimstocht naar de Andalusische gemeente El Rocío) trekt jaarlijks vele toeristen van over de hele wereld. Iedere Pinksteren maken pelgrims ter ere van de heilige maagd Rocío te voet en te paard een 60 kilometer lange tocht vanuit Sevilla en andere steden naar El Rocío. Daar wordt vervolgens een groot feest gehouden met veel traditionele gerechten en dans, de vrouwen lopen in mooie flamencojurken rond, de mannen in Andalusische kledij. Wat de toeristen echter niet weten, is dat achter dit mooi ogend feest veel paardenleed schuilt.
Onderzoek
De Spaanse dierenpartij PACMA heeft de behandeling van de gebruikte paarden onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek zijn schokkend. Tijdens de bedevaart worden er jaarlijks meer dan 2.000 paarden, ezels en runderen ingezet. Tussen 2007 en 2014 zijn meer dan 100 paarden die de 60 kilometer tussen Sevilla en El Rocío moesten afleggen gestorven. De onderzoekers hebben beelden vastgelegd van mishandelde en dode paarden tijdens de Romería. Mishandeling van paarden wordt beschouwd als een ernstige overtreding die bestraft wordt met een boete van tussen de 501 en 2.000 euro.
Dierenarts Alfonso Senovilla legt de situatie rond de paarden uit:
“Paarden zijn krachtige dieren, maar ze vereisen veel zorg. Ze kunnen lijden aan dodelijke kolieken door het verrichten van zware inspanning. Het gebrek aan water en de hoge temperaturen zorgen voor een angstige dood. Lange trektochten zonder rustmomenten putten deze dieren uit tot het overlijden.”
Wetgeving
De Spaanse dierenpartij eist de Junta de Andalucía (het bestuur van Andalusië) om onderzoek te doen naar de dood van deze paarden en dat er voldaan wordt aan de Dierenbeschermingswet van Andalusië voor dit soort evenementen. Het bestuur van Andalusië is verantwoordelijk voor de opvolging van de regelgeving.
Naast de bredere Dierenbeschermingswet verbiedt een lokale verordening van Almonte, de gemeente waar de bedevaart plaatsvindt, het inzetten van werkdieren wanneer ze jonger zijn dan zes maanden, of in gevallen van ziekte, ondervoeding, uitputting of het uitvoeren van werkzaamheden die de capaciteit van het dier overtreffen.
Een plan van aanpak?
Volgens het bestuur van Andalusië zijn er 8 paarden gestorven tijdens de Romería van 2015, maar andere bronnen geven aan dat dit aantal hoger ligt. Het bestuur heeft een plan van aanpak om het aantal overlijdende paarden te verminderen, en volgens eigen zeggen heeft dit plan succes: het aantal dode paarden tijdens de Romería zou ieder jaar lager worden.
José Fiscal, afgevaardigde van het bestuur van Andalusië, stelt dat er “ieder jaar boetes worden uitgedeeld. In veel gevallen sterven de paarden door oorzaken die niet gerelateerd zijn aan mishandeling, maar in de situatie waarin dit wel gebeurt worden de verantwoordelijken gestraft zoals de regelgeving dit eist.”
Een breder probleem
PACMA heeft foto’s gepubliceerd van de staat waarin paarden zich bevinden tijdens de Romería. Helaas is dit een beeld dat ook te zien is in steden als Sevilla en Málaga, waar paarden die toeristenkoetsjes voorttrekken regelmatig verwond zijn en op hun poten staan te trillen van uitputting. Hier kun je de foto’s van PACMA zien. Let op: er zitten schokkende beelden tussen.
Bronnen: PACMA, El Diario ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
en noemen christelijke doodgewoon schandalig!!!!!!!!!!!!!!!!dieren beulen zen het ja !!!!!!!!!!
noemen ze dat naar de bedevaart gaan? dat ze dan maar eens een goede boete doen om hun dieren zo te mishandelen en te vermoorden. schijnheiligen ja, dat zijn ze !!!! ze moesten beschaamd zijn om zoiets met dieren te doen. ik ben beschaamd in hun plaats !!!!!
Vele “geloven” gaan gepaard met dierenleed, christelijk, islam, katholiek, boeddhisme en ga zo maar door….
Wat bezielt mensen toch om op talloze manieren op zo grote schaal dieren te misbruiken en te mishandelen voor hun eigen “pleziertjes”? Iedere vorm van dierenleed zou uitgebannen moeten worden. Pas dan kunnen we ons als wezen beschaafd noemen.
Vreselijk, waarom gaan festiviteiten zo vaak met dierenleed gepaard en wat zijn dat voor toeristen die hun ogen hiervoor sluiten ?
En zulke mensen denken ook nog dat ze gezegend worden door hun god, voor hun medogenloos gedrag.