Een beroemde Britse paardenfluisteraar (Sparks-Clark) wordt ervan verdacht zijn eigen dieren niet goed te hebben behandeld. Zo wordt er gezegd dat hij ze heeft laten lijden en ze te weinig voer heeft gegeven waardoor ze bijna uitgemergeld waren. Deze man begeleidt anderen (uiteraard tegen betaling) om paarden te berijden die “onhandelbaar” zijn. Naar eigen zeggen is hij goed in zijn vak aangezien hij begrijpt hoe dieren zich gedragen.
De paardenfluisteraar, tevens bekend als Raymond Sparks-Clark, mag de komende vier jaar geen paarden meer houden in verband met de veroordeling voor dierenmishandeling. Inspecteurs van de Engelse Dierenbescherming (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) hebben vorig jaar verwaarloosde paarden aangetroffen op het terrein van de Sparks-Clark.
De paarden werden omschreven als uitgehongerd, bedekt met luizen en erg angstig. Een paard, genaamd Pria, was zo dun en instabiel dat de inspecteurs bang waren dat ze elk moment kon bezwijken. Nadat een dierenarts de paarden grondig heeft nagekeken, heeft de RSPCA besloten om de paarden weg te halen. Een maand later ontvingen ze echter een andere klacht. Toen ze opnieuw een kijkje gingen nemen op het terrein, troffen ze wederom verwaarloosde paarden aan.
Een grijze merrie, genaamd Lady, was ernstig uitgehongerd. Ook leed ze aan regenschurft en had ze een aandoening aan haar been. Doordat ze hiervoor niet behandeld is, werd haar toestand almaar ernstiger. De dierenarts besloot om ook deze merrie weg te halen.
Sparks-Clark (43 jaar) is na een vier dagen durende rechtszaak schuldig bevonden aan drie zaken van mishandeling. De rechtbank heeft hem verboden om de komende vier jaar paarden te houden en een voorwaardelijke straf van twee jaar opgelegd. Daarnaast heeft hij 400 pond boete moeten betalen.
De RSPCA bekritiseerd Sparks-Clark voor het hebben van een eigen website waarbij hij zichzelf profileert als “Paardenfluisteraar”. Hoe kan deze man andere paarden helpen wanneer hij niet de verantwoordelijkheid neemt voor de gezondheid en het welzijn van zijn eigen dieren?
Zo vertelt een inspecteur van de RSPCA:
“Op het moment dat je besluit een eigen stichting op te zetten om dieren te helpen, dien je naast dierenliefde te beschikken over uitgebreide kennis van het dier alsook de wet- en regelgeving, om zo het welzijn van de dieren te kunnen waarborgen. Helaas blijkt uit deze zaak dat, ondanks de waarschuwingen en adviezen van de RSPCA en andere organisaties, de verweerder geen gehoor heeft gegeven en doorgegaan is met het schaden van het welzijn van zijn paarden. Hij had de situatie waarin de paarden verkeerden niet mogen negeren.”
Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide