Bij een paard in het Belgische Hamont is de potentieel dodelijke en levenslang besmettelijke ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA) geconstateerd. Deze virusziekte bij paarden en paardachtigen wordt net als het blauwtongvirus overgedragen door knutten en muggen. Het paard is België binnengekomen via illegale import, zo schrijft Nieuwe Oogst.

Illegaal paard met dodelijke virusinfectie EIA in België
Illegaal geïmporteerd paard met dodelijke virusinfectie EIA in België | Foto (illustratief): publiek domein

EIA wordt ook wel ‘moeraskoorts’ genoemd, net als malaria. Mogelijk is dit vanwege de gelijksoortige overdracht en symptomen. Maar malaria komt door een parasiet, niet door een virus. Binnen een gebied van 200 meter rond een paard met EIA kan een mug of knut na een steek andere paarden met het virus besmetten. Dit gebied is gelukkig vrij klein, omdat het virus niet lang overleeft buiten het paardenlichaam. Hamont ligt vlak over de grens, op 15 kilometer van het Nederlandse Weert.
.

Altijd drager EIA

Equine Infectieuze Anemie is potentieel dodelijk, maar wanneer een paard van de virale infectie geneest blijft het dier wel altijd drager van het virus en is dus besmettelijk. Er wordt voor gekozen om het besmette paard af te maken, of levenslang te isoleren op 200 meter van andere paarden. Bij de aanwezigheid van andere paarden op een bedrijf of daarbuiten kan gekozen worden om eerst te onderzoeken of ze besmet zijn.

EIA is een gevreesde paardenziekte waarvoor een meldplicht geldt. Enkele symptomen zijn rode, waterige ogen, blaasjes of een gele siijmhuid met bloedingen, zwellingen en oedeem, koorts tot 41 graden, abortus en bloed in de mest. In tegenstelling tot blauwtong is er geen vaccin tegen het virus, noch een behandeling.
.

Blauwtong treft meer runderen en is voorlopig nog niet weg

Illegaal geïmporteerd

Net zo zorgwekkend als de besmetting met EIA in Hamont is het feit dat het paard illegaal geïmporteerd is in België. Eerder dit jaar is EIA ook al geconstateerd in Rijkevorsel, bij een illegaal paard uit Hongarije. In landen als Roemenië komt de ziekte nog voor en ook elders in het oosten van Europa sluimert het virus. Nederland is sinds 2017 vrij van de ziekte, maar illegale import vormt wellicht ook hier een bedreiging van die status.

Bronnen:

Afgedankte Ierse racepaarden komen via Nederland in voedselketen (video)

©AnimalsToday.nl BVR