De trend om dieren extreem door te fokken op uiterlijke kenmerken, lijkt nu ook over te slaan op paarden. In de Amerikaanse staat Washington is een veulen geboren met het uiterlijk van een stripfiguur. De jonge hengst met een extreem knik in de neus werd deze maand trots gepresenteerd door het fokbedrijf, maar dierenartsen waarschuwen voor gezondheidsproblemen.
Het doorfokken met dieren om een specifiek, onnatuurlijk uiterlijk te verkrijgen gebeurt al langer. Zo hebben mopshondjes en Engelse buldogs zulke ingedeukte neuzen dat ze continu benauwd zijn. Met dit negen maanden oude veulen lijkt dit fenomeen nu ook over te slaan op paarden. En dat is slecht nieuws. De verkleinde neusholte kan ademhalen bemoeilijken met benauwdheid tot gevolg. Doordat paarden niet door de mond kunnen ademen, lijkt het probleem bij hen zo mogelijk nog slechter uit te pakken dan bij honden.
Het ‘cartoon’-paard draagt de naam El Rey Magnum en is gefokt op de paardenfokkerij Orrion Farms in Ellensburg, Washington. Hij heeft een hoofd met een opvallend ingedeukt profiel. Doug Leadley, fokadviseur bij Orrion Farm, is vooral trots op de afwijkende vorm:
“Met dit paard zijn we op weg naar perfectie. Vaak krijgen we wel zo’n uitzonderlijk gezicht, maar dan hebben ze geen goed lichaam of ze houden staart niet goed of hun hoofd niet hoog. Hij doet dit allemaal wel.”
De fokker adverteert met prachtig galopperende paarden, maar dat zal deze jonge hengst vermoedelijk slechts in beperkte mate kunnen doen. Tim Greet, paardenexpert bij de Rossdales Vetinary Service in Groot Brittannië, legt uit dat Arabieren bekend staan om de specifieke vorm van hun neus, de zogeheten concave neuslijn, maar bij dit dier neemt het ridicule vormen aan. Ademen, maar ook bewegen wordt hierdoor bemoeilijkt.
Ook Adele Waters, editor bij Veterinary Records, reageert geschrokken op het nieuws:
“Mijn eerste gedachte was dat dit het werk was van CGI, Computer Generated Imagery. De waarheid is echter dat dit dier is doorgefokt om te voldoen aan de eisen die een bepaalde markt stelt aan dit ras. Is het werkelijk zo erg als een paard gewoon op een paard lijkt in plaats van een stripfiguur?”
Dr. Madeleine Campbell, gespecialiseerd in voortplanting bij paarden met een expertise in dierenwelzijn en ethiek en directeur bij de Equine Ethics Consultancy, vult aan: “Aangezien het vrijwel onmogelijk is te reageren op een individueel dier op basis van slechts fotobewijs, kan ik in z’n algemeen zeggen dat elke trend richting het fokken van extremen die mogelijk een normaal functioneren belemmeren, moet worden veroordeeld om dierenwelzijnsredenen. Dit geldt net zo goed voor de vorm van een hoofd waardoor ademen en eten wordt beperkt.”
Bron: Telegraph ©AnimalsToday Esther van der Spek