Zodra de eerste nachtvorst en hagelbuien ons land teisteren, wordt het tijd om extra goed voor de dieren om ons heen te zorgen. Of ze nu in je tuin wonen, of in huis: we hebben de beste overwintertips voor je op een rij gezet. Deel 3: knaagdieren, konijnen en egels.

Overwintertips
Welke maatregelen tref je voor je konijnen in de winter? | Fotocredit: rejohnson71 Flickr via Compfight cc

Winterse dis

Eekhoorns staan erom bekend dat ze hun voedsel verstoppen om een voorraad aan te leggen voor de winter. Je biedt ze genoeg verstopplekjes als je bladeren en ander tuinafval laat liggen. Informeer ook eens welke winterse bessen- en vruchtenstruiken geschikt zijn voor eekhoorns. Zo geef je ze een extra voedselbron. Daarnaast kun je ze een handje helpen door wat (ongebrande) noten voor ze neer te leggen en stukjes appel of wortel. Gezonde egels kunnen zichzelf prima redden, maar om ze op gewicht te helpen komen voor de winterslaap kun je ze ’s avonds katten- of egelvoer geven. En denk eraan: geen melk! Water of ijsschaafsel is veel beter voor ze. Lees ook ons artikel ‘Egels in de tuin: tips‘.

Wist je trouwens dat je je tamme konijn niet zomaar alle groenten mag voorschotelen? Bieslook, uien prei, courgette en aubergine, en alle boon- en erwtensoorten zijn giftig, net als aardappel(schillen).

Blad of dak boven hun hoofd?

De bladeren en takken op de grond zijn niet alleen een goede bewaarplek voor voedsel, egels en eekhoorns vinden het heerlijk om ook zichzelf erin te verstoppen. Hoe meer beschutting, hoe beter: snoei struiken en bomen verspreid over meerdere jaren.

Tamme konijnen en knaagdieren worden ziek als je ze ineens van een koude naar een warme ruimte verplaatst, of andersom. Tocht of juist een plek bij de verwarming zijn ook funest. Is het koud, leg dan extra stro neer waarin ze zich kunnen nestelen en zet het hok op een beschutte plek. Houd zieke dieren binnenshuis. Cavia’s hebben meer warmte nodig dan konijnen. Als ze buiten staan, dan moet je zorgen voor een water- en winddicht hok, dikke bodemisolatie en caviakameraadjes; ze houden elkaar warm. Maar het is beter om cavia’s altijd binnen te houden.

Bronnen:

 

© AnimalsToday.nl Anne Douqué