Bella, een 65-jarige olifant in India die door Wildlife SOS gered was uit gevangenschap, heeft het helaas niet gered. Dat meldt de organisatie bedroefd op haar Facebookpagina. Haar lichaam was op, na 60 jaar verwaarlozing en wreedheid. Maar het is nog niet te laat om meer olifanten zoals Bella te redden.
Bella overleed twee weken nadat ze door Wildlife SOS uit haar deprimerende omstandigheden was gered. Ze was volgens Wildlife SOS in Bihar als jong kalf gekocht en sindsdien gebruikt voor ritjes bij bruiloften en processies en om te bedelen. Het dier is uiteindelijk bezweken aan uitputting, artrose en vele ontstekingen. Tegen de eigenaar van Bella, die haar illegaal heeft verkregen, zijn juridische stappen ondernomen.
Reddingsactie
SOS Wildlife werd begin november ingeschakeld door het Uttar Pradesh Forest Department omdat Bella dringend behoefte had aan hulp. De 65-jarige olifant, die veel te oud was om nog aan het werk te worden gezet, leed aan ‘chronische artrose van achterpoten en rotte voetzolen door ernstige verwaarlozing en door het lopen op hete teerwegen’. Ook was haar lichaam bedekt met snijwonden, doorligwonden en geïnfecteerde zweren.
Verzorging
Het team van Wildlife SOS gaf het zieke en uitgeputte dier ter plekke direct alle medische hulp. De eerste prioriteit was het stabiliseren van Bella’s toestand.
Toen ze na 72 uur zelfstandig kon staan, namen ze haar mee naar het olifantenziekenhuis in Mathura, waar ze een bed kreeg van zachte modder en stro om uit te rusten en verdere veterinaire testen te ondergaan. Hier kreeg ze rond de klok medische verzorging en suikerriet, appels en een infuus met vocht om aan te sterken. Omdat ze erg veel pijn had van haar ontstoken voeten, kreeg ze een soort schoenen met antibiotica aangemeten.
Bella krijgt schoenen aangemeten van haar verzorger:
Het leek even beter met haar te gaan, maar toen werd de pijn haar teveel en weigerde ze te staan. Toen ze ook het eten opgaf nadat ze een grote zweer in haar mond kreeg, ging het snel bergafwaarts.
Diepbedroefd
Hoewel Bella’s vechtlust in het begin iedereen verbaasde en ze 24 uur per dag verzorging en aandacht kreeg, bleek haar lichaam na 60 jaar verwaarlozing en wreedheid gewoon te gehavend. Het team heeft diepbedroefd afscheid van haar genomen.
Bella had in de twee weken die ze in de opvang was, een vaste plek in de harten van de medewerkers veroverd. De mensen die haar leerden kennen zagen haar als een krijger, een kampioen van het leven. Welke tegenslagen ze ook had, ze zou altijd blijven terugvechten. Ze vocht zo moedig dat de verzorgers voorzichtig hoopten dat ze zou overleven. Maar het mocht niet zo zijn. De medewerkers van Wildlife SOS reageren diepbedroefd op het overlijden van Bella:
“Ergens neem je een groot deel van mijn hart met je mee, Bella, en ik heb dat stukje niet echt nodig, omdat jij de kracht en inspiratie zult zijn achter alles wat ik doe voor het welzijn van de natuur. We missen je.”
“Wij geloven dat Bella wist dat ze in haar laatste dagen omringd was door vriendelijkheid en liefde. Die liefde kwam niet alleen van het personeel, maar ook van zorgzame mensen over de hele wereld die aan het bidden waren en hoopten op het herstel van Bella.”
Mahima, een van de verzorgers van Bella:
“Terwijl Bella haar lichaam verlaat, terwijl haar ziel naar nieuwere plaatsen en betere mensen stijgt, inspireert ze ons elke dag om te werken aan het creëren van een betere toekomst voor olifanten in ons land. Bella is slechts een van de vele, vele olifanten die deze wrede strijd voeren door mensen, elke dag van hun leven.”
Gebruik van olifanten komt nog veel voor
Op veel plekken in de wereld, zoals India, Sri Lanka en Thailand, worden olifanten nog steeds slecht behandeld en ingezet om geld te verdienen. Ze worden van hun moeder uit het wild gestolen als ze nog een jong kalf zijn, of in gevangenschap gefokt. Als de dieren nog niet tam zijn, worden ze dagenlang gepijnigd en vernederd in een barbaars ritueel totdat hun ‘geest gebroken is’ en ze zich overgeven aan de mens. Daarna worden ze misbruikt voor toeristenritjes, in dierentuinen of circussen of in de houtindustrie, waar ze vaak honderden kilo’s hout moeten slepen over lange afstanden. Vaak krijgen ze onvoldoende of slechte voeding en beperkt medische hulp. Op videobeelden van toeristen is te zien dat de olifanten vaak ernstige stress hebben en zichtbaar lijden.
Meer bewustwording
Gelukkig worden mensen zich steeds meer bewust van de wreedheid die schuilt achter de toeristenattracties met olifanten. Zo heeft Cambodja onlangs besloten om olifantenritjes bij de tempels van Angkor Wat te verbieden.
#GNvdD: Einde olifantenritjes bij tempels Angkor Wat in Cambodja
Honderden reisorganisaties waaronder Corendon, de Jong Intra en Sawadee hebben attracties en uitstapjes met olifanten uit hun catalogus gehaald. En ook Tripadvisor is gestopt met de kaartverkoop voor attracties met dieren.
Ook jij kunt olifanten zoals Bella helpen, door de bewustwording verder te vergoten, attracties met olifanten te weigeren en iedereen te overtuigen om datzelfde te doen. Kijk op www.refusetoride.org voor meer informatie. Ook kun je doneren aan Wildlife SOS en petities tekenen en delen, zoals die van de organisatie Refuse to Ride.
Laat Bella niet voor niets gestorven zijn.
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat kunnen mensen dieren toch allemaal voor verschrikkelijks aandoen.
Ik blijf telkens weer opnieuw verbijsterd over alle afschuwelijke leed, pijn, angst, eenzaamheid, verdriet en depressies gewetenloze mensen allemaal veroorzaken.
En altijd vanuit eigen hebzucht, machtswellust en egoïsme.
Het zogenaamd meest intelligente, beschaafde, ontwikkelde en superieure wezen op deze aarde maakt zo afschuwelijk veel kapot.
Ik vraag mij wel eens af hoe we al deze zonden ooit nog goed kunnen maken.