In Gorinchem heeft het dierenasiel de noodklok geluid. De opvang is overvol. Negentig katten verblijven er momenteel. De kraamkamer is bezet door volwassen dieren en het knaagdierenverblijf is omgebouwd tot kattenverblijf. Medewerkers zijn zelfs zo ver dat ze tien dieren zelf in huis hebben opgenomen omdat er echt geen enkele ruimte meer over is voor de dieren.
Het overlijden van een baasje en de ontruimingen van woningen zorgen voor een extra hoeveelheid dieren die opgevangen moeten worden. Op dit moment moeten zogenaamde afstandsdieren wachten of worden ze doorverwezen. Er is alleen nog opvang mogelijk voor zwerfkatten en ‘nooddieren’.
“Het aanbod is groot, de afname klein. Wekelijks komen zes tot negen dieren binnen en gaan er drie weg”, aldus Cora Rikkelman, beheerster van het asiel.
Naast het kattenoverschot is ook de financiële situatie van het asiel een probleem.
Rikkelman:
“Het zag er somber uit, maar gelukkig zien we weer lichtpuntjes. We bezuinigen waar mogelijk en werknemers draaien onbetaald veel meer uren.”
Het asiel probeert via verschillende kanalen geld binnen te krijgen, door donaties via de stichting Vrienden van het Dierenasiel Gorinchem en met adoptieplannen.
“Sinds 2012 is de financiële ondersteuning vanuit de Dierenbescherming Nederland gestopt. Met de stichting proberen we dat op te vangen.”
Lies van Aelst van de provinciale fractie voor de SP deelt de zorgen en bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan het asiel.
Per inwoner van de gemeenten waarvoor dieren worden opgevangen, krijgt het asiel ieder jaar 1 euro. Dat is voor een gemeente als Gorinchem ruim 35.000 euro.
“Dat dekt slechts een fractie van de kosten. Hulp is van levensbelang”, aldus Rikkelman.
En bovenal, extra geld helpt de katten niet aan een baasje. Rikkelman benadrukt dat er meer bewustwording moet komen.
Van Aelst:
“Een kat is geen wegwerpartikel.”
Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Anouk misschien kan je dat aan het asiel doorgeven?
Ik heb de dierenbescherming gemaild en dan krijg je als antwoord dat dit asiel niet onder de DB valt etc etc. Maar goed ze gaven wel aan dat asiel kan bellen met de plaatselijke afdeling om te kijken of er andere asielen plek hebben en dieren kunnen overnemen.
Lees dit nu pas sorry,
We hebben contact gehad en kregen te horen dat het met plaatsen dankzij het artikel erg goed ging.
Wel hadden ze nog een flinke wachtlijst voor katten en de vraag of wij daar wat van over wilde nemen.
We hebben aangeboden 10 tot 15 katten over te willen nemen maar niks meer over gehoord helaas.
En meer je dieren in de picture brengen.
Het asiel is niet op dierenasiels.com te vinden waar veel mensen op kijken voor een nieuw huisdier.
Ook op hun eigen website staan hun dieren niet te zien.
Via internet bereik je veel potentiele baasjes uit het hele land.
Gewoon andere asielen benaderen. Er zijn meerdere asielen die plek hebben. Ons asiel heeft nu al 4x katten overgenomen uit asielen die vol zaten. Nu zouden we ook plek hebben en ik ken nog een asiel wat weinig katten heeft.
En zijn er geen omliggende asielen die ter hulp kunnen schieten.
Elkaar een beetje helpen als asielen. trieste zaak. Mensen gaan steeds slechter met dieren om.
Wens het asiel veel succes en hoop dat er spoedig een goede oplossing komt.
Waarom stop de dierenbescherming met steun, belachelijk ze hebben miljoenen op de bank
ja jammer dat de dierenbescherming niet helpt, ze doen voor de kleine asielen die zelfstandig werken helemaal niets. Omdat ze de hiërarchie willen houden in Nederland. Terwijl de kleine asielen zo hun best doen en brood nodig zijn. Maar de dierenbescherming wilt niet samenwerken.