Uit onderzoek door ARCADIS, in opdracht van de provincie Overijssel, blijkt dat otters dagelijks gebruik maken van faunatunnels. Hierdoor vermijden zij gevaarlijke wegen.
ARCADIS monitorde totaal zestig kleine faunatunnels, looprichels onder bruggen en grote ecoducten. Via beelden van cameravallen langs de N334 en de N762 was te zien hoe de dieren de tunnels gebruiken. Eind 2014 kwam de otter vaak in het nieuws, omdat meerdere dieren helaas werden doodgereden. Gelukkig gaat het in Overijssel nu een stuk beter. Ook andere dieren maken gebruik van de tunnels zoals reeën, dassen, boommarters en andere kleine zoogdieren en amfibieën.
Knelpunten
Helaas functioneren niet alle tunnels even goed. Knelpunten zijn wateroverlast, het dichtgroeien van de tunnelingang of een slechte aansluiting met de omgeving. Men zal regelmatig moeten controleren op dit soort knelpunten.
Dit jaar worden vijf migratieknelpunten in Noordwest-Overijssel aangepakt. Hier worden rasters en faunapassages aangelegd. Overijssel probeert op deze manier maatregelen te nemen om versnippering van het gebied tegen te gaan.
Sporen in Twente
De Otterwerkgroep Overijssel heeft langs de Dinkel in het noordoosten van Twente opnieuw sporen ontdekt van een otter. Na een zoektocht door leden van de werkgroep ontdekten zij op liefst drie plaatsen langs de Dinkel verse sporen. Men denkt nu dat de otters vanuit de Kop van Overijssel, via de Vecht, hun weg naar de Dinkel vinden.
De werkgroep is erg blij met de ottersporen. In Ottershagen, in Beneden-Dinkeldal, werd begin dit jaar een otter doodgereden, het eerste verkeersslachtoffer sinds 1945. Gelukkig lijkt het erop dat de otter weer is teruggekeerd in Twente.
Tunnel in Friesland
Tussen Rotsterhaule en Rotstergaast in Friesland is een tunnel, onder de Gaasterwei, geschikt gemaakt voor otters. De dieren leven hier in een natuurgebied van It Fryske Gea. Helaas is er nog geen provinciebrede aanpak van ottertunnels in Friesland.
Bronnen: Natuurbericht, RTV Oost, Omroep Zeeland ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven