De oudste zeevogel ter wereld, de 66 jaar oude albatros Wisdom, wordt binnenkort voor de 41e keer moeder. Onlangs legde ze een ei in de Midway Atoll National Wildlife Refuge, in de noordelijke Stille Oceaan.
De aanstaande moeder is een Laysanalbatros, een grote zeevogel die voorkomt in het noordelijke deel van de grote oceaan. Deze relatief kleine albatros, die ietwat op een meeuw lijkt, is de op één na meest voorkomende albatros van de Hawaiiaanse eilanden.
De Laysanalbatros is een monogame vogel, die over het algemeen zo’n 12-40 jaar oud kan worden. Het grootste deel van zijn leven brengt hij door in de lucht. Ieder jaar vliegt het dier duizenden kilometers af op zoek naar voedsel.
For #wednesdaywisdom, here's Wisdom! The world's oldest known wild bird, and guess what? She's still breeding! https://t.co/n9ZCPnJ2sk pic.twitter.com/ms7GC99aDH
— U.S. Fish and Wildlife Service (@USFWS) December 14, 2016
Foto’s van de broedende vogel werden vrijgegeven door de US Fish and Wildlife Service. Personeel in het reservaat staat versteld dat deze bejaarde vogel nog een keer moeder zal worden. Charlie Pelizza, van Midway Atoll refuge:
“Ik vind het indrukwekkend dat Wisdom niet alleen als de oudste levende broedvogel in het wild de afgelopen zes decennia is teruggekeerd, maar ook dat biologen hier op Midway gegevens hebben bijgehouden, waardoor we haar door de jaren heen hebben kunnen volgen.”
Bioloog Chandler Robbins, nu 98 jaar oud, heeft in 1956 als eerste een aluminium ring rond de poot van Wisdom geplaatst in Midway Atoll. 46 jaar later zag Robbins Wisdom weer tussen duizenden andere vogels in de buurt van dezelfde broedplaats en plaatste een steviger bandje rond haar poot.
Sinds 2006 heeft Wisdom minstens negen kuikens voortgebracht. Haar laatste kuiken, Kukini, kwam in februari van dit jaar uit het ei. In haar lange leven heeft Wisdom zo’n 4,8 miljoen kilometer afgelegd.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
De mens weet toch nog maar bar weinig van andere dieren.
Het grootste probleem, hebzucht en vraatzucht.