De oudste leeuw van Kenia is niet meer. Afgelopen week heeft de overheidsorganisatie Kenya Wildlife Service (KWS) schokkend nieuws bekendgemaakt over de tragische moord op elf leeuwen door geitenherders. Een van de slachtoffers was een van ’s werelds oudste leeuwen, genaamd Loonkiito. De leeuwen zijn vermoedelijk gedood als gevolg van een conflict tussen mens en dier. Naar verluidt werd de 19-jarige leeuw door een veeboer doodgestoken nadat hij op 10 mei een veestal was binnengedrongen.

oudste leeuw
Oudste leeuw van Kenia gedood vanwege mens-dierconflict | Foto: publiek domein

Volgens de non-profit organisatie Lion Guardians stond Loonkiito symbool voor veerkracht en co-existentie. De organisatie stelde verder dat zijn nalatenschap zal voortleven door zijn vele nakomelingen. “Aan het eind van het droogteseizoen neemt het aantal conflicten tussen mensen en leeuwen meestal toe, omdat het moeilijker wordt voor leeuwen om op wilde prooien te jagen. Omdat veehouders door de droogte een groot aantal van hun eigen vee hebben verloren, zijn ze bijzonder waakzaam bij het beschermen van hun resterende dieren”, zo legde de KWS uit in een verklaring op hun facebookpagina. Het schijnt dat Loonkiito was uitgehongerd, en daarom zijn zinnen had gezet op het vee.

10 andere leeuwen

Helaas was dit geen incident, want de afgelopen week zijn er dus nog 10 andere leeuwen vermoord in de buurt van het Amboseli National Park, zo blijkt uit cijfers van de KWS. Als gevolg van de acties zijn er stappen ondernomen om in de toekomst dit soort incidenten te voorkomen. Het KWS heeft bijvoorbeeld een bijeenkomst gehouden met leden van de lokale gemeenschappen om een poging te wagen om een duurzame oplossing te vinden die zowel mensenlevens als de wilde dieren moet beschermen. De besprekingen richtten zich op het onderzoeken van manieren om het risico van conflicten tussen mens en wild te beperken.

Dit houdt in dat er systemen worden ontwikkeld om lokale gemeenschappen vroegtijdig te waarschuwing als er wilde dieren aanwezig zijn in hun omgeving. Tijdens de discussies is verder aandacht besteed aan het bredere beeld van conflicten tussen mens en wilde dieren. Het doel is om een oplossing te vinden hoe mens en dier op harmonieuze wijze moeten samenleven.

Beelden van Loonkiito

23.000 leeuwen

Momenteel leven er jammer genoeg nog maar 23.000 leeuwen in het wild, en dit tempo neemt in rap tempo af. De afgelopen drie generaties is het aantal Afrikaanse leeuwen namelijk met meer dan 40 procent gedaald, mede door het verlies van leefruimte en mens-dierconflicten. Dit maakt het vinden van een oplossing voor dit probleem urgenter dan ooit.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer