Na orkaan Lee kunnen vogelspotters in Engeland en Ierland hun geluk niet op nu vele vogelsoorten uit Noord-Amerika ineens in Europa rondfladderen. Dat ging niet geheel vrijwillig, de vogels waren op weg naar het zuiden en werden door orkaan Lee uit hun koers geblazen. Ook zij zullen zich dus even afvragen waar ze terecht zijn gekomen.
Begin september raasde orkaan Lee over Canada en bereikte windsnelheden tot maar liefst 140 km/uur. Ontstaan uit een tropische golf in West-Afrika, accelereerde Lee razendsnel tot de verwoestende orkaan die impact had in Bermuda, het noordoosten van de Verenigd Staten en Canada. Het is daarmee de op twee na snelst versnellende orkaan ooit in dit gebied.
Nieuwe soorten in Europa
Naast schade en ongemak, bracht de orkaan ook iets anders. De harde winstoten zorgden ervoor dat trekvogels op weg naar het zuiden richting de oceaan werden geblazen, waarna een aantal dieren kans zagen de westkust van Europa te bereiken. Vijftien soorten die zelden in Europa te zien zijn vliegen nu rond in Noord-Ierland en Groot-Brittanië. Eén soort daarvan was zelfs nog nooit in Europa gezien. Het gaat tot nu toe om negenenveertig individuele vogels.
Orkaan Lee kwam vroeg in seizoen
Vogelspotters werden wakker toen de Canadese grasmus, een Noord-Amerikaans zangvogeltje, opdook in Engeland. Vervolgens werd de unieke sparrenzanger aangetroffen in Ierland. Daarna volgden meer waarnemingen van vogels die niet vaak gezien worden, zoals de noordelijke parula, de baltimoretroepiaal en enkele specifieke zwaluwsoorten. “Normaal gesproken krijgen we dit soort stormen pas later in oktober. Dan komen doorgaans soorten als de roodoogvireo en geelsnavelkoekoek deze kant op”, zegt biodiversiteitonderzoeker Alexander Lees tegen de New York Times.
“Het feit dat deze storm zo vroeg kwam, heeft ervoor gezorgd dat we met een andere selectie van vogels te maken kregen. Een grote zegen voor vogelkijkers.”
Enorme prestatie
De Britse vogelwebsite Rare Bird Alert beschreef de “stortvloed van überzeldzame landvogels” met orkaan Lee als “een van de meest gedenkwaardige dagen in de Britse en Ierse vogelgeschiedenis”. Ecologe Sophie Barrell is ook enthousiast, en vergelijkt de volgelinflux met het winnen van de Champions League. “Zo’n lange reis is gewoon een ongelooflijke prestatie omdat ze kilometers ver zijn gekomen. Dat er meerdere vogels overkomen, en op deze manier overleven, is nog nooit eerder gebeurd in mijn leven,” aldus Barrell.
Birds getting ready to wear the storm. #HurricaneLee #capecod #fridaymorning #StaySafe #Praypic.twitter.com/y4cM7uTy1d
— deucesofclub (@deucesofclub) September 15, 2023
Maar redden ze het?
De keerzijde van alle enthousiasme is natuurlijk het feit dat de meeste door orkaan Lee weggeblazen vogels het niet gered hebben om in Europa aan te komen, zij zijn in grote getalen verdronken. Ook is het onwaarschijnlijk dat de zangvogels terug kunnen vliegen over de Atlantische Oceaan. Als ze in het Verenigd Koninkrijk voldoende voedsel vinden, is het mogelijk dat ze hun trek naar het zuiden voortzetten en op zoek gaan naar een warmere plek om te overwinteren. De meeste zullen het echter waarschijnlijk niet overleven.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?