In het verleden zijn er incidenten gemeld waarbij orka’s schepen hebben aangevallen in wateren tussen Spanje en Marokko. Echter, in Noorwegen is een dergelijk voorval nog niet eerder voorgekomen. Wim Rutten heeft aan de Volkskrant verteld dat een orka zijn zeilboot heeft aangevallen door er tegenaan te beuken, maar de reden hiervoor blijft onduidelijk.
Orka’s hebben het meest gemunt op zeilboten. Ze vallen de boot aan door hard tegen het roer aan te zwemmen. Dit gaat soms met zoveel kracht dat er schade ontstaat waardoor sommige schepen zelfs omslaan.
Mogelijke motieven voor aanval
De reden achter de aanvallen blijft onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën zoals van Orka Gladis, die zijn jongere soortgenoten zou hebben geleerd hoe je boten moet aanvallen. Een andere reden zou kunnen zijn dat de orka’s last hebben van vissers. Volgens mariene bioloog Jeroen Hoekendijk van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), kunnen vissers de orka’s lastig vallen door het vangen van blauwvintonijn. Het zou ook kunnen dat de dieren nieuwsgierig zijn en daarom tegen de boten aan zwemmen.
Eerdere incidenten van aanval orka’s
Het is niet zeker of de recente aanval in Noorwegen verband houdt met eerdere incidenten in Zuid-Europa. Wetenschapper Conor Ryan sluit deze mogelijkheid echter niet uit. Hij stelt dat het goed mogelijk is dat zuidelijke orkatroepen tijdens hun migraties het gedrag hebben overgedragen aan andere troepen die zich verder naar het noorden begeven.
Toch is hij van mening dat het gedrag van de orka verklaarbaar is door menselijke invloeden op hun leefomgeving, zoals druk vaarverkeer, afnemende voedselvoorraden, opwarming van het water en geluidsvervuiling. Deze factoren hebben allemaal een negatieve impact op het leefgebied van de orka.
©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis