De rechtbank in Amsterdam heeft maandag geoordeeld dat orka Morgan naar dierenpark Loro Parque op Tenerife moet en dus niet vrijgelaten wordt in de natuur.
De bezwaren van de Orka Coalitie, een verbond van zeven Nederlandse dierenrechtenorganisaties,werden hiermee door de rechter aan de kant geschoven. De Orka Coalitie pleitte voor het uitzetten van Morgan voor de kust van Noorwegen en is zeer teleurgesteld door deze beslissing.
Het Dolfinarium Harderwijk, waar de orka al sinds 23 juni 2010 verblijft, had de rechtszaak aangespannen om Morgan zo snel mogelijk te kunnen verhuizen naar Tenerife. Volgens het Dolfinarium kan het dier zichzelf niet meer in vrijheid redden en is een verhuizing naar Loro Parque het beste voor haar.
Volgens verschillende orkadeskundigen worden de belangen van Morgan echter volledig verzaakt door deze beslissing. De Free Morgan Foundation stelt op haar website dat dolfijnen in gevangenschap gemiddeld slechts 8,5 jaar leven, terwijl zij in het wild een leeftijd van 50 jaar kunnen bereiken, en dat commerciële motieven blijkbaar zwaarder hebben gewogen dan het welzijn van Morgan.
De Orka Coalitie overweegt nog in hoger beroep te gaan, om een principe-uitspraak te krijgen over hoe met aangespoelde orka’s omgegaan zou moeten worden. Voor Morgan zal dit echter niet meer baten.
Een exacte datum voor de verhuizing van Morgan in nog niet vastgesteld, maar het streven is om dit zo snel mogelijk te realiseren.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zolang mensen geld betalen voor deze walgelijke parken, zullen deze dieren worden misbruikt.
De Europese Commissie heeft Spanje al herhaaldelijk gewaarschuwd over de slechte toestand in Spaanse dierentuinen, voor het laatst in september van dit jaar. Expliciet werden de Canarische eilanden genoemd (plus acht andere locaties).
‘Reis is voor orka Morgan ‘geen probleem’, kopt de Telegraaf (22/11). De krant gaat verder: “Het dier zal hooguit na aankomst in Tenerife een beetje stijf zijn van het urenlange verblijf in een hangmat in een speciaal voor haar gebouwde transportcontainer, maar dat zal van korte duur zijn.”
Haalt de verslaggever hier niet een paar dingen door elkaar? Bijvoorbeeld zijn eigen vakantietripje met de gedwongen evacuatie van deze orka? Het gesleep en gesol met deze grote vissoorten veroorzaakt veel stress bij de dieren. Nog in december 2010 stierf een hamerhaai als gevolg van het transport naar Burgers dierenpark.
@Jan: Je opmerking is correct. Maar volgens mij heeft Bleker volgens de regels gehandeld en kon dit de rechterlijke toetsing doorstaan. Dus als je wat anders wilt, dien je precies aan te geven wat niet deugt aan de bestaande procedures en hoe dit anders zou moeten, in plaats van maar wat te roepen.
Daarbij valt te bedenken dat wetenschappelijk advies zelden of nooit eensluidend zal zijn. Dus?!
Ja, maar met zeehonden word niet zoveel geld mee verdiend.
“De Orka Coalitie overweegt nog in hoger beroep te gaan, om een principe-uitspraak te krijgen over hoe met aangespoelde orka’s omgegaan zou moeten worden.”
Bestaat zo’n regeling dan niet?
De Zeehondencrèche in Pieterburen heeft hier toch ook al heel lang mee te maken (m.b.t. zeehonden)?