Eergisteren vierden wij onze vrijheid. Maar hoe zit het met de vrijheid waar dieren net zo goed recht op hebben? Al ruim veertig jaar leeft Lolita de orka in een piepklein, kaal bassin in Miami Seaquarium. Dierenrechtenorganisaties verenigd in de beweging ‘Free Lolita’ voeren nu een juridische strijd om deze eenzame orka vrij te krijgen. 

Orka Lolita
Lolita | Foto via Facebook

Zwarte dag

Lolita werd op 8 augustus 1970 in de Puget Sound voor de kust van de staat Washington gevangen in een beruchte razzia. Deze trieste dag begon als alle andere, tot de school van meer dan honderd orka’s een baai in zwom en de walvissen plotseling werden omringd door speedboten en een vliegtuigje. Gedesoriënteerd door alle herrie zwommen ze verder de Penn Cove in, precies zoals de jagers voor ogen hadden. De volwassen dieren probeerden de jongen af te schermen, maar de jagers gooiden netten in het water en de in paniek geraakte orka’s zaten gevangen.

Het geluid van gillende orka’s en op het water klappende staarten was mijlenver te horen. Omwonenden dachten erover om de dieren te bevrijden:

 “Een groep mensen wilde in het donker in kleine bootjes naar de dieren varen en proberen de netten open te snijden, maar de orka’s werden dag en nacht bewaakt door jagers met geweren. Ze zouden iemand die de dieren wilde bevrijden zo neerschieten”, aldus Barbara Stevens.

Gevangenschap voor amusement

De jonge dieren tussen twee en zeven jaar werden met netten gescheiden van hun moeders. Een wanhopige moeder verdronk in haar pogingen bij haar kind te komen. Vier jonge dieren verdronken toen ze probeerden hun moeders te bereiken. De andere jongen werden weggevoerd, terwijl de oudere dieren zich op het strand wierpen, roepend naar hun kinderen. Het was de grootste walvisvangst in de geschiedenis. Zeven jonge orka’s werden getransporteerd: twee naar Japan en naar Texas, Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk elk een dier. Een zesjarige orka werd door Miami Seaquarium aangeschaft voor $ 6.000,- en kreeg de naam Lolita. Sinds haar gevangenneming verblijft de walvis in een kleine tank en voert kunstjes uit voor een publiek dat zich niet bewust is van het trauma van Lolita. Eerst leefde ze samen met Hugo, een orka die twee jaar eerder uit dezelfde familie gevangen was, maar sinds zijn dood in 1980 is ze alleen. Ze is nu de enige overlevende orka uit de groep die in augustus 1970 gevangen werd.

Eindelijk hulp

De organisaties Orca Network, PETA en Animal Legal Defense Fund (ALDF) voeren al jaren campagne om Lolita vrij te krijgen. Als besloten wordt dat haar verblijf in het Miami Seaquarium inderdaad in strijd is met de Animal Welfare Act en haar kwelling in het seaquarium eindelijk zijn langste tijd gehad heeft, krijgt Lolita een plek in een zeereservaat vlakbij de plaats waar ze tientallen jaren geleden uit zee is geroofd. Het ultieme doel is haar uiteindelijk te herenigen met haar familie. In het wild blijven orka’s vaak hun hele leven bij hun moeder en Lolita’s moeder leeft nog steeds: waarschijnlijk is ze zo’n tachtig jaar. Zelfs na jaren gevangenschap herkende Lolita de opgenomen geluiden van haar familie.

Steun campagne Free Lolita

De campagne heeft nog een lange weg te gaan, maar met de hulp van mensen zoals Robin Williams die zijn naam verbonden heeft aan het Orca Network, maakt Lolita kans op de vrijheid en ruimte die haar ruim veertig jaar geleden zijn afgenomen. Voor campagnes zoals deze is veel geld nodig en via de BiLLe Celebrity Challange maakt het Orca Network kans op de hoofdprijs: een donatie van € 25.000.

68 jaar geleden zijn wij bevrijd. Laat 2013 het jaar van de bevrijding van Lolita zijn. Stem op Robin Williams en het Orca Network!

Video over Lolita [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde