Gouverneur Tina Kotek van de staat Oregon (VS) heeft onlangs een aantal belangrijke wetsvoorstellen voor dierenwelzijn ondertekend. Zo komt er een einde aan de verkoop van puppy’s en kittens in dierenwinkels. Ook is de verkoop van cosmetica die op dieren is getest verboden. Daarnaast wordt de noodopvang van mensen met hun huisdieren beter geregeld
Het eerste wetsvoorstel (HB 2915) stopt de verkoop van pups uit ‘puppyfabrieken’ (puppy mills) en kittens in dierenwinkels. Het tweede wetsvoorstel (HB 3213) maakt een einde aan de verkoop van cosmetica die op dieren is getest. Kotek ondertekende daarnaast ook nog een pakket wetsvoorstellen op het gebied van huisvesting, waaronder financiering voor opvanghuizen voor huiselijk geweld en daklozen om mensen en hun huisdieren beter te kunnen huisvesten.
Directeur Kelly Peterson van de Humane Society of the United States in Oregon:
“Oregonians geloven in een betere wereld voor dieren. Deze maatregelen verminderen het lijden in puppy mills en dierproeflaboratoria en helpen mensen om hun huisdieren te houden in moeilijke omstandigheden. Wij zijn Rep. David Gomberg, Rep. Courtney Neron en Sen. Deb Patterson eeuwig dankbaar voor het verdedigen van deze wetsvoorstellen en delen deze viering met onze toegewijde coalitiepartners en voorstanders in de hele staat.”
Wetsvoorstel HB 2915 zorgt ervoor dat in deze Amerikaanse staat nieuwe dierenwinkels geen pups en kittens meer mogen verkopen en dat deze verkoop in bestaande winkels geleidelijk zal worden stopgezet. Het wetsvoorstel zal de lokale huisdierenmarkt in Oregon in de richting sturen van meer humane bronnen zoals asielen en opvangcentra.
Zevende staat in Amerika
Oregon is de zevende staat die een standpunt inneemt tegen de ‘puppy mill to pet store pipeline’, samen met Washington, Californië, Illinois, New York, Maryland en Maine. Peterson:
“Met dit wetsvoorstel is de hele westkust nu afgesloten voor dierenwinkels die puppy’s slechts als producten zien, wat ons dichter bij de dag brengt waarop wrede puppy mills nergens meer iets te verkopen hebben.”
Vijf jaar geleden was er al sprake van dat Oregon het verbod zou instellen:
.
Proefdiervrije cosmetica
Wetsvoorstel HB 3213 verbiedt de verkoop van cosmetica waarop nieuwe dierproeven zijn uitgevoerd. Oregon sluit zich nu aan bij meer dan 30 landen en 10 staten waaronder Californië, Hawaï, Illinois, Louisiana, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey, New York en Virginia, die de verkoop van cosmetica die recentelijk op dieren zijn getest al hebben verboden. Peterson:
“Met duizenden bestaande ingrediënten met een geschiedenis van veilig gebruik en een groeiend aantal beschikbare testmethoden zonder dieren, is er geen rechtvaardiging voor het blijven gebruiken van dieren om cosmetica te testen.”
.
.
De wetgevende macht van Oregon keurde ook 1 miljoen dollar aan financiering goed via het Emergency Housing Account Fund voor daklozen- en huiselijk geweldopvangcentra om huisdieren te huisvesten, waardoor belemmeringen voor veilig onderdak worden aangepakt en er levensreddende middelen worden geboden voor mensen in crisis met hun huisdieren. Peterson:
“Het opnemen van huisdieren in deze wetsvoorstellen eert de band die we allemaal delen met onze huisdieren en zorgt ervoor dat gezinnen en individuen die dakloos zijn of te maken hebben met huiselijk geweld, veilig onderdak kunnen vinden bij hun huisdier. Want de waarheid is dat voor velen de weg naar veilig onderdak begint bij hun huisdieren.”
Miljoenen puppy’s en kittens uit broodfok
Ongeveer 90 procent van de dieren in dierenwinkels in Amerika komen uit de broodfok. Uit een rapport van de New York City Bar Association, een vereniging van rechtenstudenten en advocaten, blijkt dat er in de VS minstens 10.000 puppy mills zijn, die samen zo’n 2,4 miljoen puppy’s ter wereld brengen.
.
.
Naast de puppy mills bestaan er ook kitten mills. De dieren groeien op in een onhygiënische omgeving, met een gebrek aan drinkwater, voedsel en zorg. Ook is er vaak weinig bescherming tegen kou en hitte. De dieren krijgen weinig kansen om te kunnen socialiseren. In de broodfok is er weinig aandacht voor het welzijn van de dieren, waardoor ze vaak chronische gezondheidsproblemen hebben. Dit is niet fijn voor het dier, maar ook niet voor de eigenaar, die te maken krijgt met hoge dierenartskosten.
Broodfok in Nederland
Ook in Nederland en in de rest van Europa hebben we helaas ook te maken met broodfokkers. Sinds 2010 is bekend dat er ieder jaar grote hoeveelheden honden naar Nederland komen, waarvan de moederhonden in smerige omstandigheden worden gedwongen om zoveel mogelijk puppy’s te krijgen. De honden zien geen daglicht, krijgen geen medische zorg en menselijke aandacht. Na een paar jaar zijn ze fysiek op en worden ze afgemaakt.
.
‘Inbeslagname bij broodfokker in Deurne toont gebrekkige handhaving’
.
Naar schatting worden er ieder jaar 80.000 pups naar Nederland gebracht die afkomstig zijn van ‘puppyfabrieken’ in het oosten van Europa. De hondjes worden op te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en krijgen niet de nodige inentingen. Velen overleven de reis naar Nederlands niet of zijn ziek als ze hier eenmaal zijn. De doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via internet. Mensen die online een hond kopen, hebben vaak geen idee wat er speelt.
Petitie tegen Marktplaats
Het voornaamste platform waar deze broodfokpups in Nederland worden verkocht is Marktplaats, via accounts van Nederlandse broodfokhandelaren. House of Animals deed eerder al aangifte tegen Marktplaats en is een bewustwordingscampagne gestart ‘Het begint bij Marktplaats’. Teken de petitie van House of Animals en dwing Marktplaats te stoppen met ruimte te bieden aan de malafide hondenhandel
Bronnen:
- Companion Animal Protection Society/YouTube
- KOIN 6/YouTube
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Bijna 90 honden en pups gered van fokkerij in Amerika
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?