Maleisië wil grote handelspartners orang-oetangs cadeau doen bij de aankoop van palmolie. Met deze ‘orang-oetan diplomatie’ wil het Aziatische land werken aan zijn imago als duurzame palmolieproducent die een bedreigde diersoort beschermt. Maar internationale dierenbeschermingsorganisaties benadrukken dat deze vorm van dierenbescherming niet de juiste aanpak is en pleiten voor het behoud van wilde dieren in situ.
Naar voorbeeld van China en de succesvolle Panda-diplomatie, waarbij panda´s wereldwijd worden uitgeleend aan dierenparken, wil Maleisië een orang-oetan diplomatie invoeren. Het land denkt hiermee een zekere ´goodwill´ te creëren omtrent haar palmolie-industrie, en wel onder het mom van ´duurzame palmolieproducent´. De Maleisische minister van grondstoffen Johari Abdul Ghani is daarom van plan grote importeurs van palmolie zoals de Europese Unie, China en India een orang-oetan te schenken. Minister Ghani:
“Dit zal voor de wereldgemeenschap bewijzen dat Maleisië zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit. Maleisië kan de kwestie van palmolie niet defensief benaderen. In plaats daarvan moeten we de landen van de wereld laten zien dat Maleisië een duurzame palmolieproducent is en zich inzet voor de bescherming van bossen en ecologische duurzaamheid.”
De orang-oetan diplomatie lijkt meer een tegenstrijdige vorm van green washing van de palmolie-industrie te zijn. Orang-oetans en hun natuurlijke habitat moeten namelijk plaatsmaken voor de gigantische palmolieplantages, ook wel groene woestijnen genoemd. Oliepalmen groeien zeer snel, met name in tropische gebieden. Het eindproduct wordt op grote schaal verwerkt in een variatie van producten van voedsel tot zeep en cosmetica.
Vanwege de grootschalige houtkap en landbouwuitbreiding in de natuurlijk regenwouden, heeft deze inheemse apensoort de status van ´ernstig bedreigd´ gekregen. De soort hoort van nature thuis in Maleisië en Indonesië. En met de benaming van ´mens van het bos´ leven er volgens natuurbeschermingsorganisatie WWF ongeveer 105.000 orang-oetans op het eiland Borneo en nog maar een paar duizend op Sumatra.
Orang-oetan diplomatie of daadwerkelijk natuurbehoud
Het WWF ondersteunt het behoud van wilde dieren in het natuurlijk habitat en dringt erop aan dat handelspartners de orang-oetanpopulaties in situ ondersteunen in plaats van deze uit hun omgeving te verwijderen en naar andere landen over te brengen. Ook Justice for Wildlife Malaysia pleit voor een ander handelsbeleid. Deze non-profit organisatie die natuurbeschermers juridisch bijstaat, benadrukt dat het huidige plan meer onderzoek vereist en dringt er bij de regering op aan om naar andere diplomatieke maatregelen te kijken.
Bron:
- BBC
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools