In Maleisië hebben mariene biologen een mysterieuze huidziekte waargenomen bij witpuntrifhaaien. Verschillende verslagen wijzen op temperatuurstijging van de zee als oorzaak. Dit is slechts één van vele gevolgen van de klimaatcrisis.
Afgelopen april werd de aandoening voor het eerst opgemerkt door een onderwaterfotograaf, vlakbij het eiland Borneo. Vervolgens begonnen duikers naast het eiland Sipadan de ziekte te constateren bij iedere voorbij zwemmende school haaien. De raadselachtige afwijking kenmerkt zich door witte vlekken en wonden op de kop.
SICKLY SHARKS: Scientists are investigating a mystery skin disease affecting whitetip reef sharks, with some early reports suggesting rising sea temperatures due to global warming could be to blame. https://t.co/m8vNoh7txx pic.twitter.com/5f7Xj4fF5o
— ABC News (@ABC) June 20, 2021
Vermoedens binnen de wetenschap
Wetenschappers hebben een poging gedaan om de oorzaak uit te zoeken, maar slaagden er niet in om de haaien te vangen voor nadere bestudering. Wel ondervonden zij dat het zeewater sinds 1985 met één graad Celsius was gestegen tot 29,5 graden. Zij vermoeden dat deze opwarming een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de ziekte.
Normaliter zou vervuiling door industrieterreinen of nederzettingen in de buurt een aanleiding kunnen zijn, maar op Sipadan zijn deze niet aanwezig. Ook problemen als gevolg van visserij vinden hier niet plaats, aangezien het een beschermd gebied betreft.
https://twitter.com/ecobearwitness/status/1406732908950327298
Andere gevolgen van opwarming oceanen
Bovendien begonnen de waarnemingen gelijktijdig met constateringen van koraalverbleking in hetzelfde gebied. Dit fenomeen vindt plaats wanneer het water te warm wordt en het koraal daardoor de algen uit zijn weefsel stoot. Deze zijn normaal gesproken hetgeen dat het rif kleur geeft. Sommige koralen kunnen overleven zonder, maar de meeste soorten hebben de algen nodig voor energielevering met behulp van fotosynthese. Zij zullen na verbleking dan ook uiteindelijk vergaan door verhongering. Op deze manier is al een groot percentage van ’s werelds riffen afgestorven.
Afgezien van de invloed op zeeleven, zal de opwarming van de oceanen ook consequenties hebben voor de mens. Bijvoorbeeld orkanen en tropische cyclonen zullen intenser worden en frequenter plaatsvinden. Daarnaast neemt warm water meer ruimte in dan wanneer het koud is, waardoor het zeeniveau stijgt. Dit verschijnsel heeft zelfs meer bijgedragen aan het toenemende zeeniveau dan het smelten van de ijskappen.
Dryer climates, stronger storms and rising sea levels could destroy the sites. https://t.co/wTHtHWyYES
— ABC News (@ABC) June 13, 2021
Klimaatcrisis steeds urgenter
Het wordt door de jaren heen steeds duidelijker dat de opwarming van de aarde verstrekkende gevolgen heeft voor zowel mens als dier, ook bij minieme temperatuurverschillen. De wonden van de witpuntrifhaai zijn hier slechts één schrijnend voorbeeld van. Zelfs als de oorzaak van deze ziekte elders blijkt te liggen, zijn er nog genoeg andere alarmerende toestanden die ons laten zien hoe dringend de klimaatcrisis is.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sacha Hoff
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?