Honderdduizenden walvissen, dolfijnen, schildpadden en zeehonden verdrinken jaarlijks door verloren of gedumpte spooknetten van illegale vissersboten. Internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept daarom ’s werelds grootste zeemachten op om in actie te komen tegen dit zogenoemde spookvistuig.

spookvistuig
Het opruimen van spooknetten | Foto: World Animal Protection

Steve McIvor, CEO van World Animal Protection, schrijft vandaag de tien grootste marines ter wereld aan. Hij roept op om illegale visserij op zee te bestrijden en een eind te maken aan het dierenleed dat achtergebleven netten veroorzaken. Volgens Steve moeten de marines meer patrouilleren en illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde (IUU) visserij bestrijden. IUU en spookvistuig – verloren of gedumpte visnetten – zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In zijn brief aan de marines schrijft Steve daarom:

“Ik dring er bij u op aan om illegale vispraktijken tegen te gaan door meer te patrouilleren op zee. Deze activiteiten veroorzaken namelijk veel leed aan honderdduizenden zeedieren. Als een van de grootste marines ter wereld, is het van uiterste belang dat u meehelpt om deze bedreiging voor de oceanen en zijn bewoners te stoppen.”

Pijnlijke dood
World Animal Protection (voorheen WSPA) wist schrikbarende undercoverbeelden te maken van vissers die hun spookvistuig in de oceaan bij de Thaise kust dumpten. Achtergebleven netten en vislijnen blijven eeuwenlang in zee aanwezig en maken vele dodelijke slachtoffers.

Zeedieren raken verstrikt in het spookvistuig en worden daardoor gewurgd of stikken erin. Volgens Steve hebben verstrikt geraakte dieren een lange lijdensweg voor zich, voor ze een pijnlijke dood sterven:

“Meestal verdrinken of verhongeren ze. Regelmatig raakt een vislijn om de nek of vin van het dier verwikkeld, waardoor het gewond raakt, infecties krijgt en uiteindelijk doodgaat.”

spookvistuig
Foto: World Animal Protection

Economische en ecologische gevolgen
Jaarlijks verdwijnt er meer dan 640.000 ton spookvistuig in de oceanen. Sleepnetten en kiewnetten, veelal van nylon, hebben meer dan 600 jaar nodig om af te breken. Daarmee vormt het een groot en langdurig probleem voor het marine milieu.

Vervuiling heeft niet alleen negatieve gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen wereldwijd. Zo komt de voedselveiligheid in gevaar, als vissen als voedsel op het bord van een consument belanden. Die dieren bevatten namelijk microscopisch kleine stukjes plastic. Bovendien heeft illegale visserij en spookvistuig een verwoestend effect op visbestanden wereldwijd. Veel visbestanden staan sowieso al onder grote druk. Herstel daarvan wordt onmogelijk gemaakt door IUU. Vis gevangen in spookvistuig is bovendien een verlies voor iedereen – voor de legale visser, het visbestand en de consument.

Global Ghost Gear Initiative
Het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) is in 2015 door World Animal Protection opgericht. Het GGGI heeft als doel het wereldwijde probleem van verloren en achtergelaten spookvistuig te bestrijden en op te lossen. Het GGGI streeft ernaar om oceanen en zeedieren, en de gezondheid van mensen, te beschermen. Meer informatie op de GGGI website of op de site van World Animal Protection.

Persbericht World Animals Protection