Op Gran Canaria worden kamelen uitgebuit voor toeristenritjes. Met de bek gesnoerd en in toom gehouden, moeten de dieren zeven dagen per week toeristen urenlang op de rug dragen in de brandende zon. De kamelen raken totaal uitgeput en lopen verwondingen op, maar moeten desondanks gewoon doorwerken.
Verschillende reisorganisaties bieden kamelentochten aan op het Spaanse Gran Canaria. Boek deze niet! De kamelen moeten onder dwang van 9.00 uur ’s ochtends tot 16.00 uur ’s middags non-stop in de brandende zon toeristen rondrijden. Op de rug dragen de dieren het gewicht van de stoel met daarbovenop de vakantiegangers; gemiddeld komt dit neer op ongeveer 200 kilo per rondrit. De bek van de kamelen wordt met touw en gaas gesnoerd. En door middel van stalen neusringen worden de kamelen met een touw aan elkaar geregen. Op deze manier vormen de dieren een rijtje en zijn ze gemakkelijk in bedwang te houden met een ruk aan het touw die hun pijn toebrengt aan de neus.
Kamelen op Gran Canaria
De kamelen lijden zwaar onder deze dwangarbeid. Door het continu zitten en opstaan op een harde ondergrond, vaak asfalt, en met een excessief gewicht op de rug lopen de kamelen verwondingen op aan de poten en lijden vele aan artritis – een ontstekingsreactie van het gewricht. Bovendien verergeren de klachten doordat ze voeding krijgen die arm is aan voedingsstoffen. House of Animals vraagt daarom toeristen niet mee te doen aan de kamelentochten op Gran Canaria.
Ook de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft zich krachtig uitgesproken over het ernstige dierenleed dat de kamelen op het eiland lijden. Laura Duarte:
“Ons doel is om dit soort situaties te rapporteren, documenteren en zichtbaar te maken, zodat mensen die, zonder de realiteit te kennen die achter deze wandelingen schuilgaat, in de toekomst niet langer hieraan deelnemen, omdat ze het lijden en de uitbuiting begrijpen die deze dieren elke dag ondergaan.”
“Bij PACMA zijn we van mening dat deze dieren deel moeten blijven uitmaken van het Canarische imago en de cultuur, maar dat er een einde moet komen aan hun uitbuiting. Wij eisen dat toeristische tochten met dieren bij wet verboden worden en dat de kamelen van de Canarische Eilanden in vrede kunnen leven, en in de omstandigheden van zorg en waardigheid die ze verdienen.”
Basta!
Kamelen komen sinds de Spaanse kolonisatie van de Canarische Eilanden voor op Gran Canaria, geïmporteerd uit Afrika. Tot halverwege de twintigste eeuw werden kamelen ingezet als werkdieren; later – tot op de dag van vandaag – als toeristische attractie. Basta met de kamelentochten!
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools