Zimbabwe verkoopt 35 wilde, jonge olifanten aan dierentuinen in China. De jonge dieren worden met helikopters van hun families gescheiden. Vervolgens worden ze opgejaagd en uitgeput, met verdovingspijlen neergeschoten en in vrachtwagens geladen. Dat berichtten ooggetuigen tegenover de Engelse krant The Times.
Sommige van de olifanten zijn slechts twee jaar oud. Ze zitten opgesloten in omheiningen van het Hwange National Park terwijl de kratten en documenten voor de lange reis worden voorbereid. Alleen al het opjagen is een bijzonder stressvolle belevenis voor de dieren. De vliegreis doet daar nog een flinke schep bovenop. Bij dit soort transporten sterft een groot deel van de dieren. Het park kwam in 2015 ook in opspraak toen de Amerikaanse tandarts Walter Palmer er leeuw Cecil doodschoot.
Schulden
Ondanks wereldwijde protesten verkocht Zimbabwe gedurende het regime van Mugabe (1987-2017) regelmatig wilde dieren aan o.a. Azië, India, Spanje, Amerika en het Midden-Oosten. Het Afrikaanse land wil daarmee van zijn schulden zien af te komen. De laatste keer was er ophef in november 2016. Toen werden 37 jonge dieren op transport naar China gezet. Ook in 2015 en 2012 zijn olifantjes aan China verkocht. Vier van de acht verkochte dieren overleden in 2012 al voordat ze hun bestemming hadden bereikt. Drie kalfjes stierven kort nadat ze waren gearriveerd.
Het aantal Afrikaanse olifanten keldert razendsnel. Stroperij en de handel in ivoor zijn de belangrijkste boosdoeners. Vanwege de geliefde slagtanden sterft er in Afrika elk kwartier een olifant. In 2014 liepen er zeker 144.000 olifanten minder rond dan in 2007. Dat is een afname van ruim 30 %, voornamelijk als gevolg van stroperij. Dat bleek uit een internationale populatietelling van de Afrikaanse (savanne-)olifant die in 2016 werd bekendgemaakt. De schattingen zijn gebaseerd op de ‘Great Elephant Census’ – de grootste pan-Afrikaanse telling (18 landen) van savanne-olifanten die werd gefinancierd door het WNF en Microsoft-oprichter Paul Allen. Twee jaar lang turfden bijna 300 onderzoekers systematisch olifantenkuddes vanuit de lucht.
Onveilig
Er werden toen in totaal 352.271 olifanten geteld. In 15 landen bleken de populaties met zeker 30% te zijn afgenomen. In Mali, Tsjaad en Kameroen dreigt de olifant uit te sterven. De meeste olifanten leven in beschermde gebieden, maar ook daar zijn ze niet veilig. Op elke honderd olifanten werden twaalf karkassen geteld. Nog erger is het met de Centraal-Afrikaanse bosolifant (een aparte soort) gesteld. Volgens een studie van de Wildlife Conservation Society daalde hun aantal met zeker 65% tussen 2002 en 2013. Er zijn er nog hooguit 70.000 over. De slagtanden van bosolifanten zijn rechter en harder dan die van savanneolifanten en daarom populair bij stropers. Bovendien kleurt het ivoor van een bosolifant roze als je het bewerkt (‘pink ivory’). Om te herstellen hebben deze populaties zeker een eeuw nodig vanwege hun trage reproductiegraad, aldus de auteurs.
Bronnen: The Times, Volkskrant, NWC, Olifanten.org ©Animals Today Jeanette Wolters