Nadat eerder deze week 145 grienden strandden en overleden op Stewart-eiland in Nieuw-Zeeland zijn eerder vandaag op de Chathameilanden zo’n 90 grienden aangespoeld. Ruim 50 dieren leven inmiddels niet meer en gevreesd wordt dat dit aantal alleen maar oploopt, ondanks verwoede pogingen van vrijwilligers om de walvisachtigen te redden.
In een korte periode zijn er overal in Nieuw-Zeeland meldingen geweest van gestrande walvisachtigen. Dave Lundquist, technisch adviseur Marine diersoorten:
“We hebben de afgelopen weken een reeks onverklaarbare strandingen gehad, van het hoge noorden tot in het zuiden op Stewart Island en nu dus ook op de Chathams Islands. Er is dus sprake van strandingen verspreid over de hele kust van Nieuw-Zeeland, binnen een korte periode.”
Door deze samenloop van strandingen in een korte periode zoeken wetenschappers natuurlijk naar een samenhang. Lundquist:
“Op dit moment zijn er nog geen bewijzen die suggereren dat er een verband is. Er zijn veel mogelijke oorzaken; vorig jaar was een La Niña-zomer, mogelijk dat er daardoor iets is veranderd wat dit heeft veroorzaakt. Er zijn nog geen bewijzen voor gevonden.”
Verstoord
Opvallend is dat bij de meeste strandingen het merendeel van de dieren gewoon gezond is, aldus Lundquist. Daaruit valt af te leiden dat de dieren hoogstwaarschijnlijk verstoord zijn geweest in hun navigatie, bijvoorbeeld op de vlucht voor zwaar weer of na een aardbeving, of misschien door veranderingen in het bodemlandschap, of door verstoring van hun echolocatie. En mogelijk een combinatie van factoren.
Met name door mensen veroorzaakte geluiden als sonar, zware scheepsmotoren, werkzaamheden in havens en aan windparken kunnen de dieren verstoren en een verkeerde richting opsturen, waarna ze de weg kwijtraken. Naar deze geluidsvervuiling lopen inmiddels meerdere onderzoeken.
Soms betreft het wel zieke dieren, en daarbij zou het kunnen dat de verstoring een fysieke oorzaak heeft. Sommigen beweren dat zieke dieren bewust stranden om te sterven, omdat ze anders zouden verdrinken.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel