In de wetlands van de Pantanal, grenzend aan het zuidelijkste deel van de Amazone, woeden al weken hevige branden. Op internet circuleren beelden van dieren die levend zijn verbrand. Een gebied zo groot als de helft van Nederland is al in vlammen opgegaan.

Pantanal
Opnieuw brand in Zuid-Amerika: ditmaal vlammenzee Pantanal | Foto: Wikimedia Commons

Pantanal

Eerder berichtte Animals Today al over de bosbranden in de Amazone en de branden in de Argentijnse Paraná delta.

Nu is het de beurt aan de Pantanal. Dit is het grootste wetlandsgebied ter wereld en ligt vooral in Brazilië, maar ook deels in Paraguay en Bolivia. Het kent een zeer grote biodiversiteit. Een gedeelte van het gebied herbergt de grootste jaguarpopulatie van Zuid-Amerika (en dus van de wereld). Vermoedelijk is de brand afgelopen juli opzettelijk aangestoken, om een stuk grond te ontginnen voor de landbouw. Het vuur kon veel sneller om zich heen grijpen dan normaal is in een moerasgebied als de Pantanal. Dit komt doordat er in het vorige regenseizoen veel minder neerslag viel dan gewoonlijk. Wetenschappers denken dat dit het gevolg is van klimaatverandering.

Journalist in tranen

Omdat de Pantanal een moerasgebied is, is het moeilijk bereikbaar voor hulpverleners. Degenen die het gebied wel weten te bereiken, treffen een ecologische catastrofe aan: verkoolde caimannen die met hun bek open zijn gestorven, vermoedelijk in een ultieme verkoelingspoging; jaguars met verbrande poten en longen die zwart zijn geworden door de rook.

Beelden van een Braziliaanse journalist die door het gebied vaart, gaan viral op internet. Ontzet kijkt hij om zich heen en richt hij zijn woede op de autoriteiten, “die niets voor de Pantanal doen.” Als hij een verbrande tapir op een boomstronk ziet, barst hij in tranen uit.

Noodtoestand

De Braziliaanse regering heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en extra brandweerlieden naar de regio gestuurd. Of dit effect zal hebben valt te betwijfelen. De branden zijn inmiddels zo wijdverspreid dat blussen onbegonnen werk lijkt. Het is – zeker in Brazilië – wachten op hulp van boven. Die komt naar verwachting pas in november, als het regenseizoen begint.

Bron:

© AnimalsToday.nl Frank Boels