De blauwe leguaan stond tot voor kort aangemerkt als ‘ernstig bedreigde diersoort’ op de Rode Lijst van de International Union of Conservation of Nature (IUCN). Dankzij een vooruitstrevend beschermingsprogramma van het Blue Iguana Recovery Team is de populatie leguanen de laatste tien jaar vijftien keer zo groot geworden, waardoor het dier nu een plaats is gezakt naar ‘bedreigd’.
Kritieke status
In 2002 kwamen er nog slechts tien tot vijfentwintig blauwe leguanen (Cyclura lewisi) voor op de Kaaimaneilanden in de Caraïben, waardoor het dier de kritieke status ‘Ernstig bedreigd’ kreeg op de IUCN Rode Lijst. Dit betekent dat de diersoort één stap verwijderd is van ‘uitgestorven in het wild’. Het aantal leguanen daalde in rap tempo vanwege verlies van hun leefgebied, aanrijdingen en door katten, honden en ratten die de jonge leguanen massaal doodden. Ook werd het eiland overspoeld door gewone leguanen (Iguana iguana).
Zeldzaam succes
Om te voorkomen dat de blauwe leguaan zou uitsterven, zetten milieubeschermers in korte tijd een succesvol fokprogramma op. Jonge leguanen kregen de kans om veilig op te groeien en na zo’n twee jaar, als ze groot genoeg waren, werden ze in drie beschermde natuurgebieden uitgezet. Inmiddels zijn er zo’n vierhonderd volwassen blauwe leguanen op Grand Cayman, wat een enorme oppepper is voor natuurbeschermers wereldwijd. Wetenschappers schatten dat er plek is voor zo’n duizend blauwe leguanen in de huidige drie reservaten, waarmee de populatie op een stabiel aantal komt.
Blauwe leguanen leven lang, in gevangenschap kunnen ze zo’n zestig jaar worden. Dit is de grootste inheemse diersoort op de Kaaimaneilanden, met een lengte tot circa 1.50 m.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde