De koude maanden en feestdagen komen er weer aan, lekker knus binnenzitten of buiten genieten van de elementen. Katten redden zich in de regel prima met het koude winterweer, mits ze zelf kunnen bepalen wanneer we ze weer de warmte binnen willen opzoeken, zorg dus dat het kattenluikje goed werkt.
Sommige honden (met name de kleinere met een korte vacht) hebben wel wat moeite met het koude weer, zeker als ze stilstaan. Zolang een hond beweegt, en niet te lang aan de koude blootgesteld wordt, zal een hond het niet zo snel koud krijgen. Rillen is een duidelijk teken dat uw hond het koud heeft. Ik ben geen groot voorstander van kleedjes en kleding voor honden, maar als u een hond heeft die het snel koud heeft is dit wel een optie. Een fleecejasje kan bijvoorbeeld voor een kleine hond of een hond met weinig vet en een korte vacht uitkomst bieden in koud weer.
Vorst
Als het vriest zal er ook weer pekel gestrooid gaan worden. Dit kan irritatie geven aan de pootjes bij honden. Om deze irritatie te voorkomen kunt u voordat u met uw hond de straat op gaat zijn voetjes insmeren met Vaseline. Let dan wel goed op dat dit Vaseline is zonder toevoegingen. Honden met lange haren tussen de tenen kunnen ook last krijgen met sneeuw, die hieraan vast blijft plakken; dit trekt aan de haren en is pijnlijk en hierdoor kan ook de huid tussen de tenen beschadigen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de haren tussen de teentjes kort te laten knippen of scheren. Hierdoor kan er minder sneeuw aan blijven plakken.
Feestdagen
Met de feestdagen is er vaak veel chocolade in huis, bijvoorbeeld in de kerstboom. LET OP: dit is giftig voor honden en katten! De meeste eigenaren van honden en katten weten dit gelukkig al maar, helaas moet ik elk jaar rond de feestdagen meerdere honden en katten laten braken om een chocoladevergiftiging te voorkomen. Zelfs kleine hoeveelheden, met name pure chocola, kunnen al giftig en dodelijk zijn voor honden en katten.
Oud-en-nieuw
Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk; van schrikken van de knallen tot regelrechte paniek. Vroeger gaven dierenartsen regelmatig slaapmiddelen mee aan eigenaren om aan hun dieren te geven rond de jaarwisseling. Ik ben hier geen voorstander van, veel slaapmiddelen versterken de zintuigen en verslappen de spieren. Hierdoor hoort en ruikt uw dier alles nog steeds en soms zelfs beter maar heeft hij of zij niet meer de kracht om een schuilplaats op te zoeken. Dit kan er voor een eigenaar prettig uitzien, uw dier ligt er immers lekker rustig bij maar is van binnen in paniek en kan dit niet uiten of ervoor weg proberen te kruipen.
Als dierenarts gebruiken wij regelmatig slaapmiddelen om dieren onder narcose te brengen voor onderzoek of operaties. Dit gebeurt echter wel met goede monitoring van pols, ademhaling, temperatuur, ademgassen, zuurstofverzadiging van het bloed, ECG en eventueel de bloeddruk. Deze monitoring kan bij u thuis niet plaatsvinden en daarom is een (krachtig) slaapmiddel thuis toedienen in mijn ogen Russische roulette.
Vuurwerkangst (en andere angst-stoornissen) zijn erg moeilijk om uit het systeem van uw dier te krijgen. Het beste kan dit gebeuren door uitdoving of gewenning, en hier dient u tijdig mee te beginnen. Er zijn CD’s op de markt met vuurwerkgeluiden. Als u deze ruim voor oudjaar regelmatig laat horen aan uw dier en steeds harder zet, kan hier gewennig van optreden. De angstreactie op knallen en ander vuurwerkgeluid zal dan hopelijk uitdoven. Daarnaast is het van belang om eventueel angstgedrag niet belonen door uw dier te “troosten”. Hiermee bevestigt u dat uw dier reden heeft om angst te vertonen en voedt u de angstrespons. Afleiden kan natuurlijk wel, met een speeltje bijvoorbeeld.
Piet Hellemans
Dierenarts bij Dierenkliniek Europaplein in Amsterdam
Piet Hellemans
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hallo Piet,
Dank voor je tips. Wat betreft vuurwerkangst bij honden: heb jij al ervaringen opgedaan met het Thundershirt? Ik heb op internet ervaringen van mensen gelezen, maar nog niet van een dierenarts.
Groet,
Petra Rooijakkers