‘Neem geen hond!’, is dat geen rare slogan voor een campagne van de Hondenbescherming? Moet een hondenbeschermingsorganisatie immers niet zó dol zijn op honden dat ze elke inwoner van Nederland een hond gunt?
Zeker, de Hondenbescherming gunt elke inwoner van Nederland een hond. Honden hebben voor een liefhebbende eigenaar immers veel voordelen. Een hond biedt kameraadschap en heeft positieve effecten op het sociale leven en de gezondheid van zijn eigenaar.
Echter, de Hondenbescherming gunt niet elke hond een inwoner van Nederland. Sterker nog, als een hond zijn eigenaar zou mogen kiezen zou er maar een beperkt aantal mensen door de selectieronden komen! En als een hond zijn eigenaar naar het asiel zou mogen brengen en een nieuwe zou mogen kiezen, zouden deze overvol zitten.
Veel mensen beginnen namelijk onnadenkend aan een hond. Ze kiezen het dier omdat hij zo mooi is. Zonder zich goed voor te bereiden op de komst van een dier dat volledig afhankelijk van hen wordt. Een hond biedt veel, maar hij vraagt en verdient ook veel. Minimaal twee uur per dag aandacht en activiteit geboden krijgen, dat is wat elke hond verdient. Goede (medische) zorg, bescherming tegen en begeleiding in een samenleving die vol en regelmatig hondonvriendelijk is.
Uit onderzoek van de Hondenbescherming blijkt echter dat ruim zestig procent van de hondenbezitters op een doordeweekse dag minder dan een uur wandelt met zijn hond. Bijna één op de vijf wandelt zelfs minder dan een half uur. Het gevolg? Ongelukkige honden die zich vervelen, ongewenst gedrag gaan tonen en het risico lopen op welzijnsaantasting. Ongewenst gedrag lijkt bij 30-90% van de honden voor te komen.
Jaarlijks worden bovendien meer dan 12.000 honden naar het asiel gebracht. Hun eigenaar kan of wil niet meer voor ze zorgen. Terwijl er 120.000 pups buiten de registratie om worden verhandeld. Het merendeel daarvan is vermoedelijk afkomstig van illegale bedrijfsmatige fokkers. Het heeft er alle schijn van dat onze huishond door velen meer wordt gezien als een wegwerpartikel dan als een trouwe kameraad voor het leven.
‘Neem geen hond!’ zouden we dus meer tegen elkaar moeten zeggen op straat. Loopt u met uw hond te wandelen en zegt iemand ‘Wat een mooie hond’ dan zou het standaard antwoord moeten zijn (uiteraard met een diepe zucht en een bijpassend sip gezicht): ‘Mooi is ‘ie, maar u wilt niet weten hoeveel werk het is. Ik kan niet langer dan vijf uur van huis, moet dagelijks twee uur voor hem inpassen in mijn drukke dag en hij heeft ook nog eens een eigen wil. Als ik u een advies mag geven: neem geen hond’. Juist als u dol bent op uw hond, als hij de braafste is van de wereld. U helpt er heel veel honden mee die ondoordacht zijn aangeschaft.
En die fantastische hondeneigenaar die elke hond wel zou willen hebben? Die laat zich niet afschrikken door uw gezucht en gemopper. Die kan niet wachten om in weer en wind frisse buitenlucht op te snuiven en samen met zijn potentiele hond op pad te gaan!
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
26 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wij hebben al zolang we een stel zijn honden, nu ruim 26 jaar. Van jong verliefd stel waarbij de hond ons belangrijkste famielid was, tot een druk gezin met drie kleine kinderen, onze eerste hond Quibus heeft het allemaal meegemaakt. We hadden hem gered van een boerderij waar ze hem mishandelden en wilden laten afmaken. Waarom? Geen idee – het was de liefste hond die je je maar kunt wensen, ook nog eens een prachtige bouvier toen we hem eenmaal schoon hadden nadat hij zijn eerste levensjaar in een koeienstal had doorgebracht. Ik mis hem nog dagelijks, hij is 10 jaar mijn liefste trouwste vriend geweest in een behoorlijk drukke periode in mijn leventje. Er volgden een Duitse Dog en een Duitse herder. Die laatste was niet echt mijn hond, meer die van mijn man en oudste dochter, maar toen we hem na 12 jaar moesten laten inslapen had ik er flink verdriet van! Tijdens die 12 jaar was er weer veel veranderd in ons gezinnetje. Alle kids uitgevlogen, één weer terug gekomen. Van bijna fulltime werken naar afgekeurd thuis zitten en weinig kunnen….Het laatste jaar met Charlie zei ik dan ook: Er komt geen hond meer. Ik moet het grotendeels alleen doen, omdat m’n man doordeweeks niet thuis is, ik wil de verantwoordelijkheid niet meer aangaan.
En toen was m’n schaduw er niet meer. Geen begroeting als ik ’s morgens beneden kwam, geen gezelligheid, geen wandelingetjes meer. Nog geen week later moesten we bij de dierenarts zijn voor de kat. Op de site vroegen ze een nieuwe baas voor een lieve éénjarige duitse herder. Zijn baas kon door omstandigheden niet meer voor hem zorgen. Het dier heeft medische zorg nodig, speciaal voer en medicijnen. We zijn gaan kijken, ondanks mijn goede voornemens om eerst te overleggen en bedenktijd in te stellen, wilde ik maar één ding: Nike mee naar huis nemen.
In overleg met onze buren (en zeer goede vrienden), is Nike bij ons gekomen. Hij is al 10 maanden m’n trouwe maatje. Vaak laat m’n buur hem ’s morgens voor me uit. Als mijn man en ik een paar dagen weg willen, is de thuiswonende zoon maar al te zeer bereid om de zorg op zich te nemen. Hij en Nike zijn 4 pootjes op één buik! Spijt? Nee, geen nanoseconde. Ja, we wisten waar we aan begonnen en we zijn zielsgelukkig dat we het gedaan hebben.
Vaak krijgen we te horen dat het zo’n prachtig en lief dier is. Dan vertellen we erbij hoe we aan hem gekomen zijn. Dat hij bijna had moeten worden afgemaakt omdat er geen baas te vinden was die de financiële verplichting aan kon en wilde gaan. Ja, Nike kost ons 100eu per maand aan voer en medicijnen. En het lukt me niet altijd om die 2 uur met hem uit te gaan. We zijn blij dat we de hulp van onze buren hebben, die minstens net zo gek met Nike zijn.
We zijn allemaal dolgelukkig met hem en ik hoop dat hij nog heel lang bij ons zal blijven!
Dag Marion,
Met veel plezier en herkenning heb ik uw bericht gelezen! Geweldig om te zien hoeveel liefde en energie u bereid bent in uw honden te steken en daarbij kosten noch moeite spaart!
Veel geluk met Nike,
Lilo Maria
Sommige mensen wandelen niet met hun hond, dat is waar. Maar misschien sporten ze met hun hond? Mssn leren ze hem thuis truukjes? Zeker in de winter, wanneer het donker is en de straten vol zout liggen.
De broodfok is verwerpelijk. Daar wordt niet gekeken naar gezondheid, maar ook in de stamboomfok gaat er veel fout. Verschillende rassen zijn ongezond.
zolang de rechter zo,n kerel laat lopen, zie afgelopen week. dan gaan ze gewoon door. ze halen die stakkers dan uit d oostblok landen want daar zitten fokkers genoeg jammer genoeg alleen maar slechte fokkers
De ellende is dat handel in dieren nog steeds een commercieel doel heeft. Laten we eerlijk zijn of het nu de particulier is die op marktplaats van een nest kitrens af probeert te komen omdat ze te veel geld kosten of de fokker die honden of katten verkoopt of het konijn dat wordt verkocht in het tuincentrum met een te klein hok:het gaat allemaal om geld. Zolang de wet niet veranderd, zal er niet veel gebeuren. Je zou al kunnen beginnen met onderwijs hierin, maar gezien alle bezuinigingen in het basisonderwijs zal hiervoor geen geld zijn. En wat ik mensen met een hond of kat adviseer is eens te kijken naar Ceasar Milan en Jackson Galaxy. Misschien ben je het niet eens met de opvoedindsmethodes, maar wat zij wel laten zien is dat een dier net als een kind zijn energie kwijt moet en dus beweging nodig heeft. Als voorbeeld gebruik ik vaak de kinderen, want als kinderen hun energie niet kwijt kunnen halen ze het bloed onder je nagels vandaan uit verveling. Vaak kunnende “slechte” diereneigenaren zich hierin wel vinden.
Juist om deze reden ben ik actief uitlaten en oppas voor verschillende honden in mijn omgeving. Ik woon op een studenten kamer en heb dus niet de tijd voor mijn eigen hond. Zonder vergoeding loop ik toch meerdere keren per week een paar uur in het bos met verschillende honden en een enkele keer heb ik een weekje een hond bij me op de kamer maar dan gaan we 4 keer per dag meer dan een half uur per keer lopen (min 2 uur per dag) en zo veel mogelijk los. Ik moedig het heel erg aan dat meer mensen een hond sharen/delen. Met twee gezinnen is het met zeker makkelijke honden rassen goed te doen en je hebt allebei het genot van de hond en toch heb je extra hulp en gaat de hond meer lopen. Een netwerk/website zou hierbij best kunnen helpen.
Er is een website! Welliswaar zit er een leeftijdsgrens aan, maar ik vind het een geweldig initiatief.
Ik heb al meer dan 30 jaar honden. Slechts eentje daarvan was een kruising, de rest waren rashonden. Ze waren allemaal geweldig, raszuiver of niet. Al heel vroeg is mij geleerd dat je een hond niet moet nemen omdat hij er zo leuk uit ziet of omdat het zo’n mooi ras is, je moet verder kijken.
Past een hond wel in jouw leven? Je kan een hond nog zo leuk vinden en het nog zo graag willen, maar kan je het dier niet de tijd samen met jouw geven die het nodig heeft, begin er dan gewoon niet aan. Niet egoïstisch zijn, maar denken aan het welzijn van de hond. En het is niet alleen dat, maar ook de kosten die eraan zitten.
Daarnaast kan je nog zeggen, dat je een bepaald ras of een bepaalde kruising heel mooi vindt, maar past juist die soort wel bij jouw? Zo vond ik bijna 20 jaar geleden (en nog) de Saarloos Wolfhond en de Tsjechische Wolfhond prachtige honden. Wat heb ik gedaan? Ik heb informatie opgezocht, ben gaan praten met fokkers, eigenaars en ben bij mensen thuis op bezoek geweest die ze hadden. Ik ben er nooit aan begonnen, omdat toen duidelijk werd, dat ze niet bij mij passen.
En toen werd het een Duitse Herder, die wel bij mij past, en waar ik ook als kind al gek op was. In 1996 kwam de eerste, in 2002 de tweede, en nu we die beide geweldige honden al even moeten missen, komt binnenkort weer een nieuwe Duitse Herder.
Er gaat veel tijd in zitten, wat voor hond je ook hebt, maar heb je dat er ook 12 jaar of langer voor over? Ben je bereidt om de kosten van een dierenarts te betalen als je hond ziek wordt? Neem je hem mee op vakantie, of moet je hond in een pension?
Mijn hond is mijn maatje, door dik en dun, of de zon nu schijnt, de regen met bakken tegelijk uit de lucht komt, je tenen er bijna af vriezen, je bijna uit je jas waait, wij gaan op pad.
Wij zijn pas aan honden begonnen toen we minder gingen werken. Je moet je leven naar ze inrichten. Een goed adres voor ze hebben als je gaat vliegen. Onze border collies gaan naar de fokker en logeren daar. In de winter gaan ze mee naar de sneeuw: heerlijk op en boerderij met eigen wei. Met ons eerste koppel konden we lezen en schrijven. Maar ja, ze deden dan ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week mee met het gezinsleven. De derde was een probleemgeval, dat bij een gezin met jonge kinderen zeker zou zijn mislukt. Een angstbijtertje. Tot zijn en ons geluk trof hij in onze zoon- met – Asperger een fantastisch betrouwbare, consequente en liefdevolle baas. Hij is er nog steeds en wordt over twee weken 14 jaar. En nu is er dan Megan: een jaar oud en een handenbindertje. Maar ja, we zijn er dan ook 24 uur per dag mee bezig. En ook een border collie kan een poos rustig in de bench liggen: een eigen plek met het deurtje open zodat je er uit kan als er iets gebeurt waarbij jij absoluut nodig bent. En intussen wordt ze opgevoed…
Bij ons in de buurt hebben ze een boerboel pup aangeschaft, reden? Ze had zo’n leuk zwart neusje, Dat heeft mijn cocker spaniël ook, en volgens mij vele pupjes. Maar is dat een reden? Inderdaad als een hond mocht kiezen, zou hij/ zij ook vallen voor de leuke blauwe ogen, of het blonde haar…….
Leuk dat deze column de laatste tijd weer in de aandacht staat! Dank voor de reacties! De recente column over dit onderwerp vind je ook op PiepVandaag: https://www.animalstoday.nl/ineke-herwijnen-afvoerputje/
Ik vind het egt zo waar wat u zegt ik heb al 3 honden in mijn buurt waarvan ik weet dat de mensen fulltime werken en nooit is echt een lange wandeling maken alleen na het werk een blokje om aan de leiband om daarna weer in de kennel gestopt te worden dit is niet ok ! Deze mensen zijn daarom niet slecht ze weten gewoon niet beter en denken echt dat dit normaal is ik vraag dan of ik aub met hun hond mag gaan wandelen overdag gelukkig mag dit meestal maar ik kan het simpelweg niet bij houden er komen als maar meer ziele poten bij die allemaal op mijn wandeling rekenen en hopeloos voorbij hun huis proberen te trekken als ik ze moet terug stoppen in hun kennel dit breekt mijn hart ! Vaak hebben de korharige honden het erg moeilijk om een hele dag stil in de kou te zitten dat is dus dubbel erg. Neem aub geen hond mensen DENK NA !!
Honden (alle dieren) van Marktplaats af!
Voor honden houden idd een vergunning of iets en een verplichte hondentraining bij een (gecertificeerde) hondenschool.
Met je brave hond steeds tegen verveelde honden aanlopen met hun ongeïnteresseerde baasjes maakt het wandelen er ook niet leuker op.
Waarom moet alles zo zwart / wit? En waarom worden de meeste dingen negatief uitgelegd?
Neem de afkeur tegen rassen. Ja, er zijn rassen waarbij het slecht gesteld is met de gezondheid. Reden ter meer om niet alleen maar te klagen en te schreeuwen, maar echt eens actie te ondernemen. Met rashonden op zich is niks mis. Hoe ze op het oog worden (door)gefokt wel. Dit ligt niet aan de kopers, maar aan de keurmeesters. Zij bepalen de mode en dus hoe een hond (door)gefokt wordt. Prio 1 zou de gezondheid moeten zijn en dan moet er gevochten worden om dit bij de keurmeesters (en vaak onwetende kopers) ook tussen de oren te krijgen. Misschien ligt hier wel een mooie taak voor de hondenbescherming?! Met alleen maar roepen en schreeuwen verandert er niks! Ongezonde honden fokken zou wat mij betreft strafbaar gesteld mogen worden door de overheid…. maar dat is een andere discussie.
Iedere rashond is van oudsher gefokt met een bepaald doel en daar waren de meeste ook heel goed in. De rashonden hebben ons in het verleden hun diensten echt wel bewezen. De keurmeesters hebben de rashonden verziekt! Toch ben ik een gelukkige eigenaar van een rashond. Ik heb hier juist voor gekozen, omdat het karakter van de hond bij mijn karakter en dagindeling moet passen. Het ras wat ik heb, zou toen ik mijn eerste hond kocht… nooit mijn eerste optie zijn geweest. Maar na onderzoek bleek dit karakter gewoon bij mij te passen en dit bleek helemaal te kloppen. Ik had nooit kunnen vermoeden en kunnen dromen dat er een band bestaat tussen mens en dier, die zo goed en sterk was als die ik met mijn hond had. (Ze is helaas dit jaar overleden). Daarbij komt dat ik mijn fokker goed uitkies en zeker wil weten dat er gefokt wordt naar eer en geweten. Uiterlijk is voor mij niet zo belangrijk… het liefste zou ik een hond kopen, die net zolang zou kunnen leven als mij. Waardoor wij echt vriendjes voor het hele leven konden zijn. De pijn en verdriet die ik had en heb bij het verlies van mijn eerste hond, zou voor mij meer een reden zijn om mensen voor te waarschuwen.
Persoonlijk vind ik 2 uur per dag wandelen voor een jacht- of werkhond te weinig. Zij zijn destijds juist gefokt om uren te kunnen lopen, om mee te kunnen gaan op jacht of een slee vooruit te trekken. Deze honden hebben door deze fok veel energie en die moeten zij ook kwijt, ook al jagen we nu niet meer of laten wij ons niet voortslepen met een slee.
Daarnaast worden dierenasielen steeds geprezen. Dit vind ik zeer onterecht. Hier werken mensen met een 9.00 tot 17.00 uur mentaliteit. Iets wat ik als hondenliefhebber niet snap! Sinds wanneer is het hebben van een hond een baantje van maar 8 uur per dag? Waarbij niet de aandacht voor de honden hoog in het vaandel staat, maar het draaiende houden van het asiel. De honden zijn dus (als er geen spoedgevallen zijn) 16 uur per dag alleen. In die paar uurtjes dat er wel mensen zijn, moet er door die mensen hard gewerkt worden en blijft er eigenlijk geen tijd over om de honden de aandacht te geven die zij wel degelijk nodig hebben. Ook wordt er met die honden niet getraind. Dit doet ze alleen bij ‘ernstige’ gevallen, anders is een hond helemaal niet herplaatsbaar. Mensen (zoals ik) die aangeboden hebben om in de avonduren te helpen met de honden… worden gewoon weggestuurd! Dit is bij de asielen geen optie. Sorry, maar in mijn ogen creëer je hier probleemhonden mee en lopen nietsvermoedende en onwetende kopers ongewenst tegen een hond aan, wat eigenlijk niet bij ze pas en waarbij de kennis ontbreekt om van zo’n hond een hond te maken die wel bij je past. Voor mij dus juist een reden geweest om een pup te kiezen en niet een (probleem)hond uit het asiel.
Leuke cijfers… maar hoeveel honden worden er door dit gedrag niet vaker weer terug naar het asiel gedaan? Volgens mij heeft het asiel ook een flink aandeel in deze getallen.
Dan lees ik zo vaak artikelen over hoe het allemaal niet moet, maar waarom wordt er nooit uitgelegd hoe het wel moet? Waarom moet hier zo nodig aan verdient worden? Als hondenliefhebber wil je toch niets liever, dan dat alle mensen weten hoe het wel moet? Weer alleen maar negatief! Leer dan de mensen hoe het moet of zou moeten. Als ik de kennis had gehad, had ik die met de hele wereld GRATIS willen delen. Waarom? Omdat ik iedere hond een baasje gun, die weet hoe ze een pup moeten opvoeden, hoe de levensfasen van een hond eruit ziet en hoe je daar een maatje voor het leven (van de hond) mee krijgt. Ik gun iedereen hetzelfde geluk, als ik heb gevoeld bij mijn hond. Want als je dat geluk voelt, is het helemaal niet belangrijk hoe vaak je moet wandelen, knuffelen, naar de dierenarts moet, naar trainingen moet, etc. Uit al deze dingen haal je dan meer energie, dan dat ze je kosten.
Dus als je weer iemand tegen komt die een hond naar een asiel brengt, een hond als kindje ziet, graag de hond in allemaal figuren laat knippen… denk dan eerst eens na, voordat je deze mensen veroordeelt… omdat het niet in jouw straatje past! Ik zou bepaalde dingen ook niet doen met mijn hond (ik heb een kortharige hond ;-) ), maar dit zegt nog niks over de intenties van de hondenbezitters of de kennis die zij hebben over honden.
Wat een geklets
ik heb ook een hond een schat is het
ze is 15 jaar ik zou niet zonder kunnen
ik hoop dat zij nog lang bij ons mag blijven
Ik heb het grootste deel van mijn leven al weggooidieren in huis. Altijd alle katten en honden gecastreerd en gesteriliseerd. Ben inspecteur dierenbescherming geweest. Al met al weet ik dus dat er een groep mensen is die ronduit niet goed zijn voor dieren. Maar maak het aub niet zo zwart-wit, dat het lijkt alsof alleen een klein select groepje mensen goed genoeg is voor een dier. Soms doen mensen dingen niet goed omdat ze gewoon niet beter weten, zich niet bewust zijn van verkeerd gedrag. Aan anderen de schone taak om ze dat te leren. Worden ze een betere baas door. En die anderen misschien een meer begripvol mens. En soms gaan dingen verkeerd zonder dat de baasjes er iets aan kunnen doen. Ook daar mag begrip voor zijn. En degenen die willens en weten slecht zijn voor een dier? Keihard straffen!
Daar ben ik het helemaal mee eens. Je slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop.
mijn hele leven heb ik dieren gehad van anderen…achtergelaten teveel, niet meer leuk ,verhuizing allergie enz enz.nu ben ik 55 jaar en stop er mee.heb nog 2 lieve katten.vroeger had ik een halve boerderij .van waterschildpadden tot konijnen.
als mensen zeggen wat leuk zo,n dier .wil er ook wel 1.word ik al misselijk.dan noem ik meteen alle ,moet, dingen op als je een dier aanschaft.de aanschafspullen .dieeteten.stinkende honden vachtverzorging nagels knippen kots opruimen .dure medicijnen.vlooien en tekenbestrijding elke mnd weer t financiele plaatje.een dier kan ook ziek worden een poot breken enz. medicatie fotos enz .als je ziek bent ,toch je huisdier moeten verzorgen…..in weer en wind.opvoeden.aandachten ze kunnen wel 15 jaar worden .katten ouder en dan moeten ze extra zorg hebben.kunnen ook dement worden en wat dan ??of continennt.,meestal willen ze dan geen dier meer.prima….ik kan geen dieren meer onerhouden finanieel.je moet wel werk hebben .houden.dat vertel ik ze ook…ze kunnen als ze toch een dier willen …andere mensen hun dieren verzorgen zo nu en dan.of van t asiel of pleeggezin voor honden katten .enz enz enz.dan kunnen ze toch de blijdschap van een dier delen op een mooie manier.ik vind trouwens dat mensen voor ze een hond kat of ander dier willen houden een soort dierbewijs moeten halen.en ook eens per zoveel tijd contole op t houden van de dieren.verschaft ook meteen werkgelegenheid.en dan mag t wat mij betreft best wat kosten .alleen voor werkhonden niet.wel de controle .niet de extra financiele bijdrage voor werkhonden voor gehandicapten op t controleren van dierenwelzijn.en dan ook nog eens leren de poep op te ruimen.meestal zijn de dieren lief,maar hun baasjes niet goed geinformeert of gewoon aso .de honden zijn daar dan weer de dupe van.mijn dierenliefde ga ik in de toekomst op een andere manier invullen.dierenwelzijn.nl.
Nou dat zeg ik ook altijd als mensen zeggen wat een mooie honden heb je (alaskan malamute), zo’n hond wil ik ook graag of zijn het lieve honden? Dan doe ik ze direkt het verhaal dat het geen honden zijn voor iedereen. Als je BAAS wilt spelen over je hond met het zit lig en af verhaal, niet doen. Je moet heel veel tijd hebben omdat ze hun beweging nodig hebben, en niet alleen het blokje om. Ik maak het verhaal zo onaantrekkelijk mogelijk, omdat ik zo ontzettend van mijn beestjes houd. Maar je zou toch denken dat dit de meeste ECHTE hondenbezitters die om hun beestje(s) geven ze niet de hemel inprijzen juist daarom. Want als je hondengek bent wil je juist niet dat “iedereen er maar een neemt”, want het doet ook mij zeer als er weer een hond ongelukkig is omdat zo’n onnadenkend persoon denkt een hond te moeten hebben voor de heb.
Helemaal met je eens. Zo heb ik ook altijd mensen aangesproken. Men zag onze witte herder, die perfect luisterde en sociaal was en er leuk uitzag en men wilde weten wat voor ras het was, met erachteraan; ‘Zo een wil ik ook wel’.
Dan legde ik altijd even uit dat hij niet zo geboren was. Dat daar jaren training in zat en dat we nog steeds min 1x per week (vaak 2x) naar de training gingen op 8/9 jarige leeftijd.
Dat je het ras als pup goed moet begeleiden omdat ze de neiging tot angstig gedrag kunnen ontwikkelen anders en dat je toch echt wel 3-4 uur per dag ermee naar buiten moet (onze was werklustig) en dan niet alleen rondjes blok, maar uitdaging geven.
Dan betrok het gezicht vaak;’Oh’. En dan keken ze vaak even verder.
Aleen voor een hond een vergunning? Denk dat een kat, konijn, hamster, kip, vogel enz enz dan ook wel een verzorgings vergunning mag. Ook die dieren worden aangeschaft zonder er over na te denken wat voor verzorging ze nodig hebben. Het is belachelijk om alleen de hondenbezitters attent er op maken en die een gecertificeerde training te laten lopen terwijl een konijn ook een huisdier is die verwaarloosd wordt en niet naar het asiel wordt gebracht maar gewoon gedumpt wordt in het bos of bij een kinderboerderij…oh ja kinderboerderijen.. ach laat ik daar maar niet over beginnen
Misschien een idee om eerst te zorgen dat het aanbod van de dieren van bv een marktplaats afgaat, dat het verboden is om dieren in winkels te kopen. Misschien dat dan een opwellings koop niet zo snel gebeurd maar dat men bv een hond, kat, konijn bij een asiel, opvang kan halen/kopen.
Deze opvangen/asielen kunnen de mensen selecteren, controleren en bv een bedenktijd geven.
Tja
Het zou al een mooi begin zijn om vanaf NU een fokverbod op te leggen wat rashonden betreft , dan zijn we daar tenminste vanaf en gaan mensen honden nemen gewoon omdat ze van honden houden en niet omdat er voldaan moet worden aan plaatjes en mode grillen .
Als je dan een hond wil hebben zal je zowiezo naar het asiel moeten. (of overnemen van mensen die dan ineens “”alergisch”” worden.)
Wat een stomme opmerking.. Je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt. Fokkers aangesloten bij de RvB zullen 1 van hun honden nooit in het asiel laten belanden. En dankzij de nieuwe regelgevingen wordt er nu strenger opgetreden tegen die idioten die honden fokken met een te klein hopfd of onderbeet (en de daarbij horende ademhalingsproblemen)
Zullen we dan ook beginnen met het toetsen van IQ en EQ voor mensen aan kinderen mogen beginnen?
Antwoord op je vraag: Graag ;) Maar niet alleen dat, ook meteen testen op erfelijke afwijkingen en ziekten.
helemaal mee eens, laten we eerst alle asielhonden aan een GOEDE baas helpen doe weet waar hij aan begint. Een het imago van de asielhond moet Op de een of andere manier te pimpen zijn! Zo’n hekel aan als mensen altijd maar voor die pup gaan terwijl er zoveel lieve stumperds in overvolle asielen zitten. Ik zou wel van de daken willen schreeuwen hoeveel (extra) werk erin een pup gaat zitten! Mensen, bezint eer ge begint! Zeker voor mensen die zonder ervaring voor de eerste keer hond aanschaffen…kies dan voor een volwassen hond die al zindelijk is…
Zou het ‘nemen’ (verzorgen) van een hond niet beter aan een vergunning gebonden kunnen worden?
Je zou daarin o.a. de verplichting kunnen opnemen tot het volgen van een (gecertificeerde) hondentraining.
In mijn gemeente is recent een hondenpas verplicht gesteld voor het uitlaten in een bepaald bosgebied.