Interpol is gestart met de grootste operatie ooit tegen olifantenstroperij, nadat Afrika de eerste maanden van dit jaar geconfronteerd werd met enorme slachtingen onder de dieren (zie eerdere berichten op PiepVandaag). 

Olifant slagtanden
©Arno & Louise Wildlife

Met de operatie Worthy wil Interpol de vraag naar illegaal ivoor terugdringen. Door de economische expansie van China in Afrika is met name in Azië de afgelopen jaren de vraag naar ivoor enorm gegroeid.

Alex Crawford, special correspondent aan het woord over ivoorhandel [ENG]

Vorig jaar werd een recordhoeveelheid illegaal ivoor in beslag genomen en nog onlangs werden Soedan en Kameroen opgeschrikt door verschillende vondsten van in totaal honderden kadavers van gestroopte olifanten.

Agenten hebben in veertien Afrikaanse landen invallen gedaan en handelaren opgespoord. De opsporingsdienst heeft inmiddels al meerdere mensen aangehouden en er zijn significante hoeveelheden illegale producten in beslag genomen. Hierbij gaat het niet alleen om olifantenivoor, maar bijvoorbeeld ook luipaardenvachten, python- en krokodillenhuiden en levende vogels.

De operatie wordt gecoördineerd door Interpol en is gefinancierd door het IFAW. Operatie Worthy is de vijfde operatie van Interpol in Afrika tegen de illegale ivoorstroperij die onderdeel uitmaken van het project Wisdom dat in 2008 van start ging. Daaronder vallen niet alleen politionele acties, maar ook opleidingen en trainingen voor rangers en opzichters.

Ondertussen heeft Gabon aangekondigd om de totale voorraad ivoor te vernietigen. De slagtanden hebben geen commerciële waarde en er is alleen maar het risico dat ze ooit terecht komen op de zwarte markt, aldus de overheid. Gabon bracht het nieuws naar buiten op het moment dat er een grote conferentie werd gehouden in haar hoofdstad, Libreville waar onder andere 150 experts van organisaties als de Verenigde Naties, CITES, Interpol en de Kenya Wildlife Service spraken over de groei in stroperij, smokkel en handel van beschermde en bedreigde soorten in Centraal Afrika. Bij de conferentie zijn ook deelnemers uit landen als China en Thailand.

Gabon is samen met het Wereld Natuur Fonds en Traffic de slagtanden aan het inventariseren en documenteren, waarna ze zullen worden vernietigd.

“Het verbranden van de gehele voorraad ivoor van een land zal een historische gebeurtenis zijn in de natuurbescherming van Afrika. Het is een sterk afschrikwekkend signaal naar alle actoren binnen de illegale handel in wilde dieren.”

Aldus vertegenwoordiger van WWF Central Africa Regional Programme, Natasha Kofoworola Quist op de website van het WWF.

Ivoor in Gabon

Bron ©PiepVandaag.nl Barry Wijnandts