Een gezamenlijke actie van maar liefst 103 landen onder leiding van Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) heeft de illegale handel in wilde dieren en planten een gevoelige slag toegebracht. Met 2.000 inbeslagnames, 699 arrestaties en sterke indicaties voor vervolgonderzoek is Operatie Thunder een succes te noemen. Tussen 14 september en 11 oktober vonden wereldwijd acties plaats, gericht op de belangrijkste smokkelroutes en criminele hotspots. Daarbij werd ook gelet op de meest kwetsbare soorten, zoals gecategoriseerd door CITES, de Conventie inzake internationale handel in bedreigde uitheemse dieren en planten. Alles om een zo groot mogelijke impact te bereiken.
Wereldwijde impact
En die impact werd over de hele wereld gevoeld. Op de grens tussen Kameroen en Gabon werden 187 onbewerkte slagtanden in beslag genomen. In Mexico konden een witte tijgerin, een jaguar en een 4 maanden oude leeuwenwelp gered worden. De politie in Zimbabwe blokkeerde het transport van 32 levende chimpansees vanuit de Republiek Congo. De Indiase douane onderschepte een lading van 18 ton rood sandelhout op weg naar de Arabische Emiraten. In Nieuw-Zeeland werden giraffebotten, walvistanden en haaienvlees gevonden. Dichterbij huis – op vliegveld Zaventem in België – was het raak met twee dode apen, drie dode stekelvarkens, drie kilo krokodillenvlees, 1.286 kilo dierlijke producten en 5.397 kilo plantaardige producten. Al met al is de buit gigantisch.
In beslag genomen smokkelwaar:
– Ruim 1.300 kilo ivoor
– Ruim 1.000 kilo pangolinschubben, wat overeenkomt met zo’ n 1.700 gedode dieren
– Ruim 56.000 kilo zeeproducten
– 87 truckladingen hout
– bijna 16.000 kilo planten
In totaal werden ruim 45.000 levende dieren aangetroffen, waaronder:
– 1.400 schildpadden en 6.000 schildpadeieren
– 1.160 vogels
– 1.800 reptielen
Wildlife and Forestry Crime is the world's 4th largest illegal trade.
Under "Operation Thunder 2020" Wildlife and Forestry crimes are been tackled by 103 countries including India.
Coordinated by World Customs Organisation, @INTERPOL_EC and @cbic_india. Congratulations Team. pic.twitter.com/4Ct0p3HodK
— Ankit Kumar, IFS (@AnkitKumar_IFS) November 12, 2020
Lucratieve business
Jürgen Stcok, Secretaris -Generaal van Interpol:
“Handel in wilde dieren en planten is de op drie na grootste illegale handel ter wereld – het is een lucratieve business met vergaande en heel schadelijke gevolgen, niet alleen voor het milieu maar ook voor de maatschappij, volksgezondheid en mondiale economie.”
Verder stelt hij:
“Het gaat vaak gepaard met belastingontduiking, corruptie, witwassen en zelfs moord, georganiseerde bendes gebruiken dezelfde routes voor handel in mensen, wapens, drugs en andere contrabande.”
WDO en CITES benadrukken de noodzaak van nauwe samenwerking en een goede coördinatie in de bestrijding en opsporing van deze vorm van criminaliteit. Alleen zo kunnen acties als Operatie Thunder tot succes leiden.
Dat betekent niet dat het gemakkelijk was, zeker niet met de extra eisen die werden gesteld in verband met Covid-19. De actie werd helemaal digitaal uitgerold, via beveiligde communicatiekanalen, gecoördineerd vanuit Interpol en WDO-headquarters. Op sommige plekken kwam het tot schermutselingen, waarbij agenten en rangers werden aangevallen. In Noord-Macedonië raakte twee agenten daarbij zwaar gewond.
Ook in Nederland
Over Nederlandse deelname aan de wereldwijde acties is niets te vinden, maar dat betekent niet dat hier geen illegale handel plaatsvindt. Dat bleek wel uit de gecoördineerde actie Operatie Toekan in 2018, waar in twee maanden tijd 217 zaken aan het licht kwamen. Gekweekte cactussen in de Rotterdamse haven, zes levende driestreepboa’s en twee dode toekans in de post, apen in particuliere huizen en illegale houtpanelen in de bouw. Op Bonaire werden toeristen met koraal betrapt.
Our sincere congratulations to the Dutch 🇳🇱 authorities for the joint #OperationToucan against #wildlifetrafficking.
Help Nature, do NOT bring back biological souvenirs… 🦏🐅🦈🦎🦜🕷️🦋🐢🌸🐘🐍🐦 @CITES @minlnv @_NVWA @Douane @WWF @IUCN @EPinNL @NLatEU @EUinNL #OperatieToekan pic.twitter.com/Atp70zEPTY— EU Environment (@EU_ENV) December 17, 2018
Jaarlijkse opsporingsacties sinds 2017
Operatie Thunder is de vierde jaarlijkse actie op rij van deze omvang. Naast duizenden arrestaties en grote vangsten, hebben de acties er ook toe geleid dat politie en douane steeds beter worden in hun werk, omdat ze meer toegang hebben tot informatie en netwerken en meer ervaring opdoen. Ook samenwerking met de Verenigde Naties, Europese Unie, Wereldbank en andere internationale organisaties wordt uitgebreid. Zo strijden steeds meer partijen mee tegen illegale handel in dieren en planten.
Interpol
Interpol viert dit jaar dat ze zich al tien jaar lang specifiek inzetten tegen georganiseerde milieucriminaliteit. Daarom besteden ze er de komende weken extra aandacht aan op www.interpol.int en Twitter.
https://twitter.com/INTERPOL_HQ/status/1328377142904762371
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?