De hond zoals wij deze kennen ontstond waarschijnlijk in Europa. Dit blijkt uit een genenstudie van Finse genetici, die afgelopen week in Science is gepubliceerd. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat alle honden afkomstig zijn van een Europese wolvensoort die inmiddels is uitgestorven.
Fossielen
De herkomst van de hond stond al jaren ter discussie. Omdat het hondenskelet erg lijkt op dat van een wolf, werd onderzoek bemoeilijkt. Er zijn veel fossielen gevonden van wolven/honden, maar vanwege de gelijkenis was lastig vast te stellen wanneer en waar de hond een andere soort werd dan de wolf.
Rasverschillen
Ook het grote verspreidingsgebied van de wolf in de prehistorie maakte het moeilijk de oorsprong te traceren. Hierdoor waren er wetenschappers die dachten dat de hond tegelijkertijd op verschillende plekken was ontstaan en dit zou de verscheidenheid aan rassen kunnen verklaren. Vergelijk een chihuahua tenslotte maar eens met een Deense dog.
Azië
Om een definitief antwoord op dit vraagstuk te vinden, begonnen genetici begin deze eeuw opnieuw met onderzoek. Dit leek in eerste instantie uit te wijzen dat honden uit Zuidoost Azie kwamen, maar later bleek het Midden-Oosten aannemelijker te zijn.
DNA
Uiteindelijk blijkt Europa zeer waarschijnlijk de bakermat te zijn van onze viervoeters. Dit onderzoek onderscheidt zich door de bijzondere techniek die gebruikt is, waarbij gekeken is naar het mitochondriaal DNA. Het voordeel hiervan is dat het evolutionaire verleden van een diersoort heel nauwkeurig in kaart kan worden gebracht, omdat dit DNA van meer organismen is.
Uitgestorven wolf
Nadat het DNA van 18 fossiele honden/wolven was vergeleken met informatie van 77 honden en 49 wolven is de conclusie dat de eerste gedomesticeerde honden hun oorsprong in Europa hebben. Ze zijn afkomstig van een wolfsoort die inmiddels niet meer bestaat. Bijzonder is dat onze moderne honden zelfs meer lijken op die uitgestorven wolf, dan op de moderne wolf, die weer steeds vaker voorkomt in Europa.
Onderzoek gaat verder
Het onderzoek is weliswaar nauwkeuriger dan de eerdere studies, maar er zijn nog enkele kanttekeningen. Omdat de meeste geanalyseerde DNA-stukjes afkomstig zijn uit Europa, spreekt het voor zich dat de evolutionaire kaart te herleiden is naar dit continent. De wetenschappers staan achter hun (voorlopige) analyse, maar het onderzoek naar de oorsprong duurt nog voort.
Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?