Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn duizenden doden gevallen door talloze bombardementen in Gaza. Ook dieren zijn slachtoffer van de oorlog. Ze gaan gebukt onder het gebrek aan noodhulp.
Dierenopvang Sulala in het noorden van Gaza zit met de handen in het haar. Het doel van Sulala is om straatdieren en achtergelaten dieren te redden en een veilig onderkomen te bieden. De verzorging van deze dieren wordt nu sterk bemoeilijkt door de oorlog in de Gazastrook. Met honderdtwintig katten en dertig honden is Sulala naar het zuiden gevlucht, vlakbij de grens met Egypte. Daarnaast heeft het vóór vertrek de deuren van de opvang opengezet en voer achtergelaten.
Ook op de nieuwe locatie zet de opvang zich wederom in voor dieren in nood. Zo ontfermt deze zich over veel van de loslopende ezels in het gebied. Maar door de geringe en trage toevoer van hulpmiddelen, zitten oprichter Saeed Al Err en de andere hulpverleners van Sulala nu met lege handen. Sulala Animal Rescue:
“Het positieve is dat een Egyptische organisatie die samenwerkt met Safe Haven for Donkeys en Animals Australia twee ton voedsel en medicijnen heeft gestuurd voor dieren. Die lading wacht nu aan de Egyptische kant van de grens. We kwamen erachter dat het aantal vrachtwagens dat daar staat te wachten voor inspectie minder dan vijftig bedraagt, en dat is beter dan ik dacht. Ik denk dat dit betekent dat Saeed het eten binnen een week zou kunnen ontvangen, als de Israëli’s het binnenlaten, maar ik denk dat ze dat wel zullen doen. Van wat ik hoor zijn alle soorten voedsel en medicijnen voor mensen toegestaan, maar er is zojuist sprake geweest van een enorme achterstand bij de inspecties.”
A message from Saeed 🙏🐈🐕🫏🐴 I’ve made the google doc public again with a few edits. There is a shipment waiting for inspection at Rafah and we are waiting for it to come through. Right now I think all we can do is wait, and put pressure through sending emails. pic.twitter.com/wxg6hxqGRf
— Sulala Animal Rescue (@SulalaSociety) January 9, 2024
Dierentuin in Gaza
Rafah Zoo bevindt zich in het zuiden van de Gazastrook, vlakbij de grens met Egypte. De dierentuin is al jaren in opspraak wegens verwaarlozing en dierenleed. Door gebrek aan voer verkeren de dieren in kritieke toestand. Uitgemergelde apen, leeuwen en papegaaien moeten overleven op sneetjes nat brood en medische hulp is zeer moeilijk te verkrijgen. Volgens Reuters zijn al vier apen gestorven, en een is inmiddels te zwak om zichzelf te voeren. Ook twee leeuwenwelpen hebben het zeer moeilijk, doordat de moeder sterk is verzwakt. Ahmed Gomaa, eigenaar de privé-dierentuin, woont met zijn familie in het park vanwege de noodsituatie en heeft het tevens opengesteld aan gevluchte Palestijnen. Gomaa:
“Om ze (de dieren) in leven te houden, voeren we ze droog brood gedrenkt in water. De situatie is echt tragisch.”
Dierenarts Sofian Abdeen:
“Elke dag sterven hier dieren of ze worden ziek. Er zijn gevallen van honger, zwakte en bloedarmoede. Deze problemen zijn wijdverbreid. Er is geen eten.”
In 2019 was Rafah Zoo eveneens in het nieuws vanwege erbarmelijke omstandigheden. Destijds heeft Four Paws International vanwege zwaar dierenleed en verwaarlozing 47 dieren gered uit het park. Deze zijn toen ondergebracht in Jordanië en Zuid-Afrika. Four Paws International:
“De dieren, waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten, honden, emoes, struisvogels en eekhoorns, komen uit een verwaarloosde dierentuin in Rafah in het zuiden van Gaza.”
Er is sprake van hongersnood onder de dieren in Gaza. Sulala heeft daarom spoedig hulp nodig voor deze oorlogsdieren. Wil je helpen met een donatie? Dan kan hier.
Bronnen:
Ook honden, katten, ezels en stallen onder vuur in Gaza en Israël
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?