Het World Wildlife Fund (WWF), de internationale koepelorganisatie van wat in Nederland het Wereld Natuur Fonds (WNF) heet, neemt nu ook, krachtiger dan ooit, stelling tegen wat zij noemt de internationale wildlife criminaliteit.
Vanuit het Zwitserse hoofdkantoor roept zij regeringen op om gezamenlijk in actie te komen. Dat moet gebeuren tijdens de komende conferentie van de CITES, de Convention of International Trade in Endangered Species of wild Fauna and Flora, die in Maart wordt gehouden.
Talrijke internationale organisaties, die zich bezighouden met misdaadbestrijding, zoals Interpol en het UN Office on Drugs and Crime, onderkennen de ernst van het probleem. Ze wijzen erop dat de illegale activiteiten van stropers en handelaren regionale conflicten aanwakkeren en vaak samengaan met moordpartijen, corruptie en witwaspraktijken.
Het WWF wijst erop dat eerder gemaakte afspraken tot nu toe op grote schaal worden geschonden.
De handel in ivoor in centraal Afrika en Zuid-Afrika gaat onverminderd door en het aantal neushoorns dat in Zuid Afrika wordt gedood neemt nog steeds toe.
Met betrekking tot voorstellen om nieuwe diersoorten toe te voegen aan de door CITES eerder vastgestelde lijst vraagt het WWF vooraleerst bijzondere aandacht voor de haringhaai en de manta. Het bevissen daarvan is eerder aan banden gelegd, maar het economisch belang is dermate groot, dat de criminaliteit er gretig op inspeelt. Vooral de Chinese markt voor deze vissen is enorm. Zo vormen delen van de manta belangrijke ingrediënten voor traditionele Chinese geneesmiddelen. Het vlees en de vinnen van de haringhaai vormen tevens Chinese delicatessen.
De bedreiging voor deze vissen is des te ernstiger, omdat deze soorten zich uiterst langzaam voortplanten. Zowel in aantal, als in de tijd die het duurt voordat ze volwassen zijn. Haringhaaien worden bijvoorbeeld pas na twintig jaar geslachtsrijp.
Ondanks de maatregelen die op de laatste conferentie van de CITES, nu drie jaar geleden, vrijwel unaniem werden aanvaard is de situatie alleen nog maar verslechterd. De hoop is dus gevestigd op maart volgend jaar.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De CITES moet nu eindelijk zijn primaire verantwoordelijkheid nemen: die ligt bij de natuur en al zijn bewoners, en niet bij de economische belangen van alle deelnemende landen. Iedereen heeft altijd wel een reden om meer geld te willen verdienen. Dat de stroperij enorm zou gaan toenemen, werd in 2007 op de CITES-conventie door Kenia krachtig betoogd, en onderschreven door veel andere deelnemers. Desalniettemin moest en zou er toch verkoop gaan plaatsvinden van ivoor. Dat is gebeurd, en al vanaf het begin werd duidelijk dat de naleving van verbod op ivoor nu moeilijk zou worden, én doordat er een prijskaartje aanhangt, ook de stroperij zou toenemen. Helaas heeft Kenia gelijk gekregen. NU moet er toch werkelijk een halt geroepen worden aan deze misstanden.
Neushoorn en Olifanten leven niet overal op de wereld, maar behoren wel toe aan de gehele wereld.