Voor de lynx is in Nederland onvoldoende aaneengesloten bos, maar de goudjakhals zou zich prima kunnen vestigen in ons land. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lutra van de Zoogdiervereniging. Zowel lynxen als goudjakhalzen komen onze richting op en vorig jaar werd voor de derde keer een goudjakhals gezien op de Veluwe.
De Euraziatische lynx of los (Lynx lynx) leeft als alle andere lynxen solitair en heeft daarvoor een groot jachtgebied nodig. Officieel komen ze in Nederland niet voor, al zijn er sinds 1997 meldingen uit Limburg en worden ze sinds 2004 in België gezien in de Hoge Venen, grenzend aan de Eifel in Duitsland. Oorspronkelijk kwamen lynxen voor in heel Europa en een deel van Azië. Vooral in Duitsland vinden her-introductieprogramma’s plaats. Het is begrijpelijk dat de grote katten met pluimpjes aan de oren en een opvallend korte staart zich langzaam richting Nederland verspreiden.
Lynxen komen in Nederland echter onvoldoende aaneengesloten bos tegen om zich ‘massaal’ te vestigen. Alleen op de Veluwe is voldoende ruimte, maar slechts voor de territoria van hooguit vier vrouwtjes en een mannetje, aldus de groep onderzoekers. Duizend vierkante kilometer bos en heide zouden geschikt kunnen zijn als habitat, maar omdat ze versnipperd door het land liggen zal de lynx zich hier niet graag vestigen.
Ruimte zat voor de goudjakhals
De ‘habitatgeschiktheidsanalyse’ voor de goudjakhals (Canis aureus) pakte echter anders uit. Maar liefst 6.000 goudjakhalzen, ook wel gewone jakhals en lokaal goudwolf of rietwolf genoemd, zouden zich in Nederland kunnen vestigen. Sinds 1980 zijn ze bezig met een gestage opmars vanuit de Balkan. Onderstaande reportage van Omroep Gelderland dateert uit 2018:
–
–
Er zijn in Nederland zo’n 1500 territoria mogelijk met een gemiddelde van vier dieren per groep, zo luidt de conclusie, al kan een groep jakhalzen onder ideale omstandigheden tot wel 30 dieren uitgroeien. Goudjakhalzen leven in familieverband onder leiding van een alfa-paartje. Ze gaan daar waar voedsel is, vaak vruchten en zaden of kleine dieren als muizen. Ze jagen als groep, terwijl de lynx vooral vanuit een nederlaag werkt, schuilend achter een struikje.
In 2018 werd voor de derde keer een goudjakhals in Nederland gezien en Gelderland verwacht de komst van meer:
–
Maar…
De goudjakhals heeft inmiddels wel een concurrent, namelijk de wolf. Verwacht wordt dat die geen jakhalzen in de buurt tolereert, waarmee de kans op een Veluwe vol goudjakhalzen aanzienlijk kleiner is geworden. Maar dat dit schuwe nachtdier zich hier ook definitief gaat vestigen lijkt een uitgemaakte zaak.
Bronnen:
- Scientific journal Lutra
- Nature Today
- Wikipedia goudjakhals
- Wikipedia Euraziatische lynx
©AnimalsToday.nl Bart van Riel