Het voortbestaan van de grote vuurvlinder in het Friese natuurgebied de Brandemeer leek vorig jaar erg onzeker. Door een rigoureuze schoonmaakactie waren waterplanten uit de sloten weggeschraapt, inclusief de rupsen van de grote vuurvlinder. Natuurliefhebbers kunnen nu opgelucht ademhalen: onverwacht vliegen er alsnog veel van deze zeldzame vlinders rond.

grote vuurvlinders
In het Friese natuurgebied de Brandemeer vliegen verrassend veel grote vuurvlinders rond | © Jeroen Mentens, Vilda natuurfotografen

Een van de voordelen van deze zomerse maanden, is de kleurrijke aanwezigheid van vlinders. Dagpauwogen, atalanta’s en koolwitjes zijn in veel tuinen te zien zodra planten als zonnehoed en buddleja bloeien. Ook de prachtige koninginnenpage komt op steeds meer plekken in Nederland voor. Om de grote vuurvlinder te zien moet je echter veel geluk hebben. Deze zeldzame vlinder komt alleen voor in drie laagveengebieden in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland: De Weerribben, de Wieden en de Rottige Meente. De grote vuurvlinder die hier te vinden is, is de ondersoort batava. Deze komt uitsluitend in Nederland voor.

Waterplanten verdwenen
Toen een aannemer vorig jaar alle waterplanten uit sloten bij natuurgebied de Brandemeer, een uitloper van de Weerribben, had weggehaald, sloeg de Vlinderstichting alarm. Met de waterplanten verdwenen ook de overwinterende rupsen van deze zeldzame dagvlinder. Gevreesd werd dat bijna negentig procent van de eitjes verloren was gegaan.

Meer vuurvlinders
Dit blijkt gelukkig alles mee te vallen, want er vliegen momenteel verrassend veel grote vuurvlinders rond in het gebied. Sterker nog, er zijn meer vlinders en eitjes dan vorig jaar. De oorzaak van dit succes is nog onduidelijk. Wellicht hebben meer rupsen overleefd dan verwacht, of vlinders konden hun eitjes alsnog afzetten op de jonge scheuten die zijn opgekomen na het wegschrapen van de oude planten. Volgens de Vlinderstichting is het ook mogelijk dat een klein aantal grote vuurvlinders geprofiteerd heeft van het goede vlinderweer en veel eitjes hebben afgezet.

grote vuurvlinders
Foto: Pixabay

Oostenwind
Volgens de Vlinderstichting zijn er momenteel meer vlinders te zien dan voorgaande jaren, door het warme, vochtige voorjaar. Ook trekken veel vlinders uit het oosten ons land binnen. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat er momenteel veel grote koolwitjes aanwezig zijn, een trekvlinder die wellicht is meegelift op de oostenwind.

Droogte
Ondanks de goede start van de zomer is de langdurig aanhoudende droogte helaas niet gunstig voor vlinders. Graslanden, bermen en bloemen verdrogen, waardoor minder nectar te vinden is. Hierdoor kan het wel voorkomen dat er meer vlinders in tuinen te vinden zijn, op zoek naar voedsel. Een mooi gezicht. Voor de voortplanting zijn onze tuinen echter minder geschikt, omdat de voedselplanten voor rupsen meestal ontbreken.

Tuinvlindertelling
De jaarlijkse tuinvlindertelling vindt plaats in het eerste weekend van augustus. Via de Facebookpagina van de Vlinderstichting of via Vlindermee.nl kun je je hiervoor aanmelden. In zowel 2016 als 2017 was de atalanta de meest getelde vlinder.

Bronnen: NOS, Vlinderstichting ©Animals Today Angelique Lagarde