In Nederland is het toegestaan een giftige slang als huisdier te houden. Als je buurman zo’n slang houdt merk je daar niks van, tot het dier ontsnapt. Zo ook in Tilburg. De stad was in rep en roer, want een groene mamba was dagenlang zoek. Het dier ontsnapte uit zijn terrarium en verdween spoorloos. Alles is uit de kast gehaald het dier te vinden, wat na vier dagen eindelijk is gelukt.
Op zich is het niet verrassend dat het zo lang duurde de slang te vinden. Je zou denken dat de felgroene kleur van het dier zeer opvallend is. Maar de groene mamba doet zijn naam niet altijd eer aan. Hij kan namelijk net als een kameleon van kleur veranderen en past zich aan zijn achtergrond aan. Dat maakt het meteen lastig hem snel te zien. Het vermoeden van deskundigen was het dier waarschijnlijk ergens in het huis was gebleven, omdat het een tropische slang is die niet tegen het koude weer kan. En dat was ook het geval; het dier werd in een gipsmuur gevonden.
Beet groene mamba na half uur fataal
Er is van alles geprobeerd om hem te vangen. Men heeft een speurhond ingezet en camera’s opgehangen. Er is zelfs meel gestrooid op de vloer om te kijken of hij sporen achterliet. Men ging ervan uit dat hij binnen rustig warm en droog zit. De hond had al aangegeven dat hij waarschijnlijk in een muurtje zat. Voor de slang was dit een betere optie dan buiten in de kou. De eigenaar zal zelf niet rustig op de bank gezeten hebben, want een groene mamba is zeer giftig. Als je gebeten wordt zal het gif al binnen vijftien minuten werken en kan na een half uur al dodelijk zijn.
Lijst met wel geschikte reptielen
Waarom zou je zo’n dier in huis nemen als het zo giftig is? De vraag is zeker of dit wel verantwoord is. Het antwoord op de eerste vraag is, ja, in Nederland kan dit dus gewoon. Alleen beschermde dieren mag je niet houden. Na 1 juli 2024 is er eindelijk een nieuwe positieflijst voor zoogdieren, de Huis- en hobbydierenlijst, maar voor reptielen lijkt zo’n lijst nog ver weg. En nu het dier gevonden is, mag hij rustig weer terug naar de eigenaar. En of het houden van dit soort slangen verantwoord is? Niels Kalkman van de Dierenbescherming zegt hierover:
“…in Nederland mag dit gewoon. Waarom? Dat vragen wij ons ook nog steeds af. De enige die misschien invloed kan uitoefenen (om afstand te doen van dit dier- red.), is de burgemeester. Die zou de Algemene Plaatselijke Verordening kunnen aanpassen. Maar een wet om het dier niet terug te laten keren naar zijn baasje, is er niet.”
De eigenaar heeft zelf besloten afstand te doen van het dier. De slang gaat naar Reptielenzoo SERPO. Maar hij had de wet aan zijn kant gehad indien hij toch besloten had het dier te houden. Het duurt namelijk nog wel even eer er een lijst is met wél geschikte reptielen als huisdier. Kalkman:
“Eerst moet elk dier wetenschappelijk worden bekeken. Dat kan nog wel jaren duren.”
Het mag dus gewoon, een levensgevaarlijk dier in huis hebben. Naast het feit dat het voor de slang absoluut niet natuurlijk is om in een kooi van glas te gestopt te worden, neem je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de buren een enorm risico. Dat blijkt maar weer in Tilburg. Gelukkig is dit avontuur voor iedereen, ook voor de slang, goed afgelopen.
Bronnen:
- Animalia bio
- Nu.nl
- Omroep Brabant
- RTL Nieuws
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Karen’s blog: Er is een positieflijst en ik hou mijn hart vast
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen