Een ramp in het kwetsbare noordpoolgebied is een kwestie van tijd nu oliemaatschappijen steeds vaker overwegen om in de koude, noordelijke wateren naar olie te boren. Dit stelt de Canadese afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Deze organisatie heeft een site ontwikkeld waar je de gevolgen van een olieramp kunt simuleren.

olielek
Foto Credit: kruhme via Compfight cc

Op de site arcticspills.wwf.ca wordt de Beaufort Zee, het zeegebied ten noorden van Canada, in ogenschouw genomen. Via diverse scenario’s, een ontploffende bron in ondiep water, in de diepzee, of een ongeluk met een tanker, worden de mogelijke gevolgen getoond. Hierbij worden ook de gevolgen getoond voor de ecosystemen en voor de diverse bevolkingsgroepen.

Aan de hand van een rapport van RPS Applied Science Associates, wereldleider op het gebied van modellen voor olievervuiling op zee, zijn voor vier soorten olierampen 22 scenario’s uitgewerkt. Uit onderzoek blijkt dat gelekte olie zich snel verspreidt en eenvoudig in zeeijs terechtkomt, waardoor het moeilijk te verwijderen is. Door allerlei zeestromingen en heersende winden is er zelfs kans dat de olie op de Amerikaanse kust terechtkomt.

David Miller, medewerker WWF Canada:

“Dit is een reden tot grote bezorgdheid. Oliewinning in het poolgebied gaat gepaard met grote risico’s, met name in de diepzee. WIJ willen er zeker van zijn dat de bevolking rond de Beaufort Zee en beleidsmakers over de beste informatie beschikken om hun beslissingen te nemen. Dit rapport helpt ons in te zien dat zelfs een klein lek een grote impact kan hebben”.

Frank Pokiak, vertegenwoordiger van de West-Canadese inuitbevolking, haakt hierop in:

“Alle aspecten van de Beaufort Zee, de kustlijn en het wild zijn belangrijk voor de inheemse bevolkingsgroepen. Een lek zou vernietigend zijn voor de bevolking en het zeeleven waar wij van afhankelijk zijn”.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven