Januari 2022 gaat de boeken in als een legendarische maand voor de Amazone. In de eerste drie weken van dit jaar is er zo’n 360 vierkante kilometer weggevaagd van deze aardbodem. De toekomst lijkt niet veel rooskleuriger.

Amazone
Ontbossing Amazone stijgt tot nieuw record | Foto: Pixabay

De longen van de planeet krimpen met het jaar. Nooit eerder was de situatie zo desastreus. Metingen van het verdwijnende bos begonnen in 2015 en de ontbossing is elk jaar gegroeid. 2022 spant echter de kroon. Zés keer het eiland Manhattan is verdwenen uit het regenwoud in de eerste drie weken van het jaar. De 350 verschillende bevolkingsgroepen worden verjaagd en dieren kunnen geen kant op. Als ze al een weg kunnen vinden uit de vuurzee die de ontbossing met zich meedraagt.

Jair Bolsonaro

Al sinds de dag dat de rechtse Jair Bolsonaro het presidentschap bekleedt, ligt het Amazonegebied onder schot. Wetten worden aangenomen en vernietigd die hem de vrijheid geven om alles te doen met dit gebied wat hem macht en geld oplevert. Dat gaat niet onopgemerkt. Helaas kunnen weinig mensen hier een einde aan maken en roepen wetenschappers tevergeefs dat er iets moet veranderen.

Donkere toekomst

In januari 2021 werd er 83 vierkante kilometer gekapt uit het grootste regenwoud van de wereld. In een jaar tijd is dat dus verviervoudigd. Januari is meestal de maand waar de meeste neerslag valt. Er waren vorige week overstromingen in het hele land, met de grootste ravage in São Paulo waar negentien mensen om het leven kwamen. Dat juist in deze maand een record wordt gebroken geeft geen hoop voor de toekomst. “We zullen moeten afwachten hoe de komende maanden verlopen, maar het is zeker geen goed teken”, laat Claudio Angelo van het Climate Observatory bezorgd weten.

https://twitter.com/VisionTimesEsp/status/1488996902402199557

Verkeerde cultuur

Wetenschappelijk directeur van Ipam Amazonia, Ane Alencar zegt:

“We bevinden ons op een weg die in de tegenovergestelde richting loopt van de richting die de planeet op dit moment nodig heeft.”

Juist nu kunnen wij als mensheid het niet maken om zo om te gaan met de wereld. Boeren in de buurt van de Amazone voelen zich aangemoedigd om illegale praktijken uit te voeren om hun oogst te verbouwen en verkopen. Activisten worden bedreigd en vrezen voor hun leven alleen omdat zij hun eigen leefgebied, en dat van alle prachtige dieren, willen beschermen.

Acties

Meerdere organisaties proberen op te staan tegen deze verontrustende praktijken. In december haalde Serious Request nog twee miljoen euro op om de Amazone te beschermen en op te bouwen. Het Wereld Natuur Fonds wil voor 2030 een einde maken aan de ontbossing in het gebied. Greenpeace doet onderzoek en spreekt wereldleiders aan over hun rol in het redden van dit essentiële deel van de aardbol.

Broodnodige hulp

Met 10 procent van alle planten- en diersoorten is dit plekje op onze wereld niet weg te denken. Helaas verschillen de meningen hierover en besluiten sommige mensen dat geld verdienen boven de natuur en dieren staat. Hoeveel acties en organisaties er nodig zijn om deze mentaliteit te bestrijden is niet in te schatten. Alle acties helpen, maar als er niets verandert zijn er nog grotere stappen nodig om onze groene longen te redden.

Bronnen:

Gif vergemakkelijkt ontbossing Amazone-regenwoud

©AnimalsToday.nl Maury Senden