De visstand in de Waddenzee is de laatste vijftig jaar enorm achteruitgegaan, meldt de Waddenvereniging. Het aantal vissen in de zee ‘is nog maar een fractie van wat het in de jaren zestig was’. Of het nu gaat om schol, paling, harder of tong, de afname is zorgwekkend.
De Waddenvereniging baseert zich op onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Al bijna vijftig jaar houdt deze organisatie de visstand bij. De komende jaren komen er meer onderzoekslocaties bij, waaronder bij Terschelling.
Vooral de toestand van de paling is treurig.
”In de jaren zestig zaten er bijvoorbeeld nog twintig palingen per dag in de fuik, maar nu moet je blij zijn als dat er één in tien dagen is”, aldus marien bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.
Toch zijn er enkele vissoorten waarvan de populatie juist stijgt, zoals de zeebaars. Vanwege de opwarming van de Waddenzee met bijna 2 graden voelt deze vis zich hier goed thuis en is vooral in de zomermaanden meer te zien.
Oorzaken
Mogelijk oorzaken van de zorgwekkende daling van veel vissoorten variëren van overbevissing tot het warmere zeewater of de afsluiting van het IJsselmeer. Ook zou het opzuigen en op een andere plek opspuiten van zand een verklaring kunnen zijn.
Goed visbeheer
Vanaf nu kan iedereen de gegevens inzien via de interactieve website Waddenzeevismonitor.nl, een initiatief van De Waddenvereniging, het NIOZ en Sportvisserij Nederland. Het doel hiervan is om samenwerking tussen vissers, wetenschappers en natuurbeschermers te stimuleren en te zoeken naar verbeteringen. Van bijna 80 vissoorten is achtergrondinformatie en beeldmateriaal te vinden.
“Wij maken ons al tientallen jaren zorgen over de teruglopende visstand van de Waddenzee en hopen dat deze website bijdraagt aan het besef dat een gezonde,rijke visstand op de Waddenzee ver weg is. De visstand in de Waddenzee is nog maar een fractie van wat die kan zijn. Uit eerder internationaal onderzoek bleek al dat ecologische rijkdom van de Waddenzee nog geen 30% is van wat die kan zijn”, aldus Van der Heij.
Bronnen: Nu.nl & Waddenvereniging.nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Paling vissen had 10 jaar geleden al verboden moeten worden, maar het brengt zoveel geld op en dus gaat men net zover tot de paling uitgeroeid is.
In de hele waddenzee zou vissen verboden moeten worden, alleen dan kun je een prachtig natuur reservaat stichten.
Het is toch ook onzin om die kleine garnaaltjes te eten, laat eens wat over voor de natuur en dan die kokkelvisserij, ook zoiets onzinnigs, wij eten het niet en de vogels hebben het nodig om te overleven, wij niet.