Het internet is de grootste marktplaats ter wereld. Het is voor een groot deel ongereguleerd, anoniem, 24 uur per dag open, en het heeft een vrijwel onbeperkt bereik. Daarmee biedt het eindeloze mogelijkheden voor criminele activiteiten, waaronder de illegale handel in beschermde wilde diersoorten, die er dan ook flink floreert.
Uit onderzoek van het IFAW blijkt dat er online schokkende aantallen wilde dieren en producten gemaakt van wilde dieren worden aangeboden.
In 2014 heeft het IFAW vier afzonderlijke onderzoeken uitgevoerd naar de online-handel in wilde dieren. Daarbij zijn we gestuit op een schimmige en bloeiende online-marktplaats, waarop er aan wilde dieren en producten gemaakt van wilde dieren vele miljoenen worden verdiend. Ook zijn we gestuit op vele honderden advertenties waarin bedreigde diersoorten te koop worden aangeboden, en waarvan de wettigheid zeer twijfelachtig is.
Volledig rapport:
‘Gezocht – Dood of Levend’ – Handel in wilde dieren op internet (2014) (pdf)
Tijdens een onderzoek van zes weken zijn er maar liefst 33.006 wilde dieren en producten van wilde dieren gevonden die via 280 online-marktplaatsen in 16 landen te koop werden aangeboden. Meer dan 32% daarvan bestond uit ivoor of vermoedelijk uit ivoor, op de voet gevolgd door reptielen met 26%. In 54% van de advertenties werden levende dieren aangeboden.
De totale waarde van alle onderzochte artikelen bedroeg bijna 11 miljoen dollar. Of je het er nu mee eens bent of niet, veel online- en offlinehandel in wilde dieren en producten van wilde dieren is volledig legaal. Onze onderzoekers vermoeden echter wel dat een groot deel van de advertenties geplaatst is door cyber-wildcriminelen. Daarom hebben de onderzoekers bijna 13 % van de advertenties naar de autoriteiten gestuurd voor verder onderzoek.
In de VS is er een onderzoek gedaan naar de verkoop van ivoor via veilingen. Hierbij werden er 351 veilingen onderzocht, waarvan 340 online. Uit dit onderzoek bleek dat slechts één veiling documenten kon overleggen waarin de herkomst, de leeftijd en de wettigheid van het aangeboden ivoor werden aangetoond.
In 2014 heeft IFAW Oceanië onderzoek gedaan naar de verkoop van bedreigde wilde dieren via online-marktplaatsen die toegankelijk zijn vanuit Australië en Nieuw-Zeeland. Het aanbod van verschillende diersoorten bleek enorm; de meeste werden aangeboden via twee van de populairste marktplaatsen in Australië, hoewel deze sites een beleid voeren dat de handel in bedreigde en beschermde diersoorten verbiedt. Het rapport toonde aan dat het aantal advertenties met bedreigde wilde dieren sinds een vergelijkbaar onderzoek in 2008 met 266 % is gestegen.
Het IFAW heeft al met een aantal grote online-marktplaatsen samengewerkt om de ivoorverkoop te stoppen.
In 2009 besloot eBay, Inc. na gesprekken met het IFAW de verkoop van alle ivoorproducten via al haar internationale platforms te verbieden. Andere websites hebben dit voorbeeld sindsdien gevolgd, waaronder Alibaba en Taobao in China, twee marktplaatsen die diverse producten van wilde dieren in de ban hebben gedaan. In juli 2014 heeft Etsy een compleet verbod ingesteld op al deze producten.
Lees ook:
Bidding Against Survival: The Elephant Poaching Crisis and the Role of Auctions in the U.S. Ivory Market (2014) (pdf)
Rapport Australië 2014
Australian websites selling endangered wildlife (pdf)
Rapport Nieuw Zeeland 2014
Endangered wildlife for sale in New Zealand (pdf)
Persbericht IFAW