Nu we in de zomer veel buiten zijn, wil iedereen zijn of haar gazonnetje er mooi groen bij hebben liggen. Om een kaal en dor grasveld tegen te gaan, wordt er regelmatig gebruik gemaakt van chemische onkruidverdelgers. Maar deze chemicaliën zijn niet zo onschuldig als ze wellicht lijken. Uit een recent onderzoek aan de Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine, blijkt dat deze onkruidverdelgers de kans op lymfeklierkanker bij honden met zo’n 70% verhogen.
De honden uit het onderzoek die het meeste risico liepen, waren honden van zo’n 25 kilo die in huizen woonden waar de tuin door de huiseigenaren of door professionals met onkruidverdelger werd aangepakt.
Een ander onderzoek toonde al aan dat de kans op blaaskanker bij Beagles, Schotse Terriers, Shetland Sheepdogs, West Highland White Terriers, en Wire Hair Fox Terriers als gevolg van onkruidverdelger, opvallend hoog is.
Deskundigen geven daarom een paar tips voor de veiligheid van je huisdier:
• Gebruik geen chemische pesticiden of herbiciden in uw tuin. Let erop dat de onkruidverdelger op het gazon van de buren ook uw terrein kan besmetten en daardoor een risico kan vormen voor uw huisdier.
• Vermijd tuinproducten die insectgroeiregulatoren (IGR) bevatten. Pyriproxyfen wordt overigens ook gebruikt in bepaalde producten tegen teken en vlooien.
• Zorg ervoor dat je huisdier geen toegang heeft tot een gazon tenzij je er zeker van bent dat dit niet met pesticiden is behandeld.
• Was je huisdier vaker, of spoel de poten af, in de periode van lente tot herfst.
• Houd het huisdier aangelijnd tot je op een pesticidevrij gebied bent aangekomen.
Een ander probleem van het gebruik van chemische tuinproducten is de invloed op het milieu. Het gebruik van chemische tuinproducten kan het gras verbranden en nuttige wormen en organismen doden. Daarnaast kunnen chemische producten in het bodemwater terechtkomen en algenbroei beïnvloeden.
Gelukkig zijn er ook bedrijven die het anders aanpakken waardoor huiseigenaar en huisdier veilig van het gazon kunnen genieten door het gebruik van organische meststoffen te stimuleren.
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen