Zijn er in Nederland wilde katten? Dat is de vraag die ARK Natuurontwikkeling graag beantwoord wil zien. Daarom start de natuurorganisatie dit jaar met een onderzoek.
Zuid-Limburg is de meest aanneembare streek waar het dier zich zal willen vestigen. In de buurt van het zogenaamde Drielandenpunt zijn aan weerszijden van de grens tientallen cameravallen geplaatst. Om de dieren te lokken worden er hapjes met olie van sardientjes en pindakaas neergelegd.
In de winter van 2010-2011 is een zelfde onderzoek gedaan met steun van de Europese Unie en de provincie Limburg. Het doel van het onderzoek was toen niet alleen naar sporen van wilde katten te zoeken, maar ook van lynxen en boommarters. Alleen van de laatste twee diersoorten werden uiteindelijk sporen aangetroffen.
Begin mei werd in Limburg een wilde kat gesignaleerd. Om de kat te beschermen wilde Natuurmonumenten destijds niet bekend maken waar het dier was gezien.
De Europese wilde kat lijkt op een zeer forse cyperse huiskat. Het beschermde dier is al heel lang uit Nederland verdwenen. Het is bekend dat er weer een groeiende populatie wilde katten in de Duitse Eifel zit en er zou ook een groep ontstaan in de Belgische Ardennen.
Al in de eerste eeuw na Christus verdween de wilde kat (Felis Silvestris) niet alleen uit Nederland maar uit heel Europa. De oorzaken waren ontbossing en klimaatverandering. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het dier af en toe weer gezien in Europa. maar nooit eerder in Nederland. In de Ardennen, Vogezen, Eifel en Jura hebben zich inmiddels wilde katten gevestigd en van daaruit lijken ze nu ook Nederland te vinden net als de wolf en de lynx.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ik ben ervan overtuigd dat zich een aantal maanden een wilde kat in onze tuin had genesteld. Hij of zij zagen wij voor het eerst als jong kitten met een behoorlijke donzige vacht en sprieten uit de oren. Hij had eerst een wintervacht en daarna had hij nog steeds een donzige vacht, dus langere haren. Hij was heel schuw, maar doordat wij hem aandacht gaven en hij steeds in de sneeuw stapje bij stapje verder dichterbij kwam, werd hij in de zomer zo tam dat hij languit gestrekt op ons terras lag, ook als wij op het terras zaten. Het klinkt gek, maar we hadden echt een band met het dier en hij wachtte ook steeds netjes ’s ochtens en ’s avonds totdat de rolluiken omhoog waren op eten. Hij miauwde niet, maar maakte soms een licht grommend geluid. hij vond onze aandacht duidelijk leuk en zat graag bij ons. ’s avonds ging hij weer terug de struiken in. Ook ging hij gezellig op een aantal plekjes in onze tuin liggen en voelde zich duidelijk thuis. Steeds hield hij ons in de gaten en rolde zich op zijn rug. Hij kwam op het laatst zelfs naast ons zitten en liet zich zelfs uit de hand voeren (wel scherpe nageltjes). Nu zijn wij heel verdrietig, want wij hebben hem/haar sinds bijna 3 maanden niet meer gezien en missen hem. Nu kwam het wel vaker voor dat hij een paar weken (4) wegbleef en dan weer een paar weken terug kwam. Kunt u ons zeggen of er iets gebeurd is? Worden deze katten gevangen of is dit gedrag normaal en kan het zijn dat hij/zij weer terugkomt? Wij hebben het dier altijd in zijn waarde gelaten en zullen dit ook blijven doen. Kan het een mannetje zijn. Ik woon in Limburg. In afwachting op uw reactie. Met vriendelijke groet, Dagmar.