Met grote verbazing vond de Maleisische Zackrydz Rodzi zijn vermiste telefoon na ruim een dag weer terug. Toen hij het toestel bekeek zag hij dat er talloze gekke selfies en video’s van een aap op stonden. Hij weet nog steeds niet hoe de aap zijn telefoon te pakken heeft gekregen.
De 20-jarige Rodzi vertelde de BBC dat hij ontdekte dat zijn smartphone weg was toen hij op zaterdagochtend rond 11 uur wakker werd. De student informatica uit Batu Pahat – een district in de zuidelijke staat Johor in Maleisië – dacht dat zijn telefoon was gestolen terwijl hij sliep. Er bleek geen spoor van inbraak te zijn. Hij zag nog maar één mogelijkheid:
“Het enige waar ik aan dacht was dat het een soort tovenarij was”
Foto van de dief
De telefoon was nergens te bekennen tot zijn vader zondagmiddag een aap rond het huis zag. Rodzi besloot zijn telefoon opnieuw te bellen. Vanuit ‘de jungle’ – op een paar passen afstand vanuit de achtertuin – hoorde hij het geluid van zijn telefoon. Het modderige toestel lag op een paar bladeren onder een palmboom. Zijn oom grapte dat er misschien een foto van de dief op zou staan. Na het schoonmaken van de telefoon opende Rodzi de fotogalerij en kon zijn ogen niet geloven toen hij zag dat deze vol stond met foto’s en filmpjes van een aap.
The last place Zackrydz Rodzi was expecting his missing phone to turn up was in the hands of this mischievous long-tailed macaque monkey, who proceeded to capture numerous selfies
📹 Zackrydz Rodzi pic.twitter.com/tMDgYxE8RN
— Storyful Viral (@StoryfulViral) September 21, 2020
Unicum
Het blijft onduidelijk hoe zijn smartphone precies is verdwenen. Ook blijft het de vraag hoe de aap het toestelt wist te bedienen en de camera kon openen. De beelden tonen een aap die – zo lijkt het – de telefoon probeert op te eten, terwijl hij in de camera staart. Op de achtergrond zijn felgroene bladeren te zien en klinkt het geluid van kraaiende vogels.
Volgens de student zijn er, in tegenstelling tot sommige stedelijke gebieden ter wereld, in zijn buurt nooit eerder dingen door apen gestolen. Hij vermoedt dat de aap het huis is binnengekomen door het open slaapkamerraam van zijn broer. Rodzi beseft dat de ‘aapselfies’ een unicum zijn. In een bericht dat duizenden keren is gedeeld schreef hij:
“Dit is iets dat je misschien één keer per eeuw meemaakt.”
Naruto
Toch is het niet de eerste keer dat selfies door apen de media halen. In 2018 werd een jarenlange juridische strijd, aangespannen door de dierenrechtenorganisatie PETA, beslecht in het voordeel van de Britse fotograaf David Slater. En dat alles vanwege selfie gemaakt door een aap.
In 2011 pakte Naruto, een makaak in de Indonesische jungle, de camera van Slater en maakte een reeks selfies. Slater vond dat hij de auteursrechten op de wijdverspreide afbeeldingen bezat. PETA meende echter dat de auteursrechten de aap toekwamen, omdat hij op de ontspanknop had gedrukt. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat auteursrechtelijke bescherming niet kon worden toegepast op een aap. Slater stemde er wel mee in om 25 procent van de toekomstige inkomsten van het zelfportret te doneren aan liefdadigheidsinstellingen die Naruto en de andere kuifmakaken in Indonesië beschermen. Een goed voorbeeld dat hopelijk doet volgen voor de selfies van deze ondernemende aap uit Maleisië.
Bronnen:
© AnimalsToday.nl Jessica Slotman