De Europese Ombudsman Emily O’Reilly heeft een onderzoek ingesteld tegen de Europese Commissie. Deze zou in 2023 een wetsvoorstel maken om een kooiverbod voor dieren in de vee-industrie in te voeren, maar heeft dit nagelaten. Nadat bleek dat het wetsvoorstel er niet zou komen, hebben meer dan dertig dierenwelzijnsorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman.

Ombudsman
Ombudsman opent onderzoek naar nalatigheid Europese Commissie | Foto: CIWF

Na jaren handtekeningen verwerven door heel Europa, slaagden de initiatiefnemers van End the Cage Age erin om een EU-burgerinitiatief in te dienen: maar liefst 1.4 miljoen EU-burgers ondertekenden het initiatief. Het initiatief pleitte voor een algeheel verbod op kooien in de vee-industrie.

In juni 2021 beloofde de Europese Commissie dat zij vóór het einde van 2023 zou komen met een wetsvoorstel. Deze belofte is in de jaren daarna meermaals herhaald. Kooien waarin talloze legkippen, konijnen, vleeskuikens, ganzen vastzitten en kalver- en zeugenboxen zouden dan ook tot het verleden behoren. Ingezien werd dat de EU kon overstappen op kooivrije alternatieven  In een brief van oktober 2023 gaf de Commissie echter onverwachts aan dat zij terugkomt op deze belofte.

Grote meerderheid EP stemt voor verbod op kooien in veehouderij

Ombudsman

Gelukkig hebben dierenwelzijnsorganisaties een officiële klacht ingediend bij de Europese Ombudsman en wordt de klacht opgepakt. De klacht stelt aan de orde dat de Commissie legitieme verwachtingen bij miljoenen EU-burgers had geschapen dat er een einde zou komen aan de kooi-misère van dieren in de vee-industrie. Het laten liggen van een EU-burgerinitiatief ondermijnt de regels en doet afbreuk aan de democratische geloofwaardigheid van deze burgerinitiatieven. Bovendien vonden de organisaties dat de onverwachte brief, waarin de Commissie aangaf niets meer met het initiatief te gaan doen, een ongepaste manier van communiceren.

In een ander EU-burgerinitiatief verzochten ongeveer 1,7 miljoen burgers om een verbod op het fokken van bont en de verhandeling van bontproducten op de Europese markt. De verwachting was dat de Commissie ook dit initiatief al zou hebben omgezet naar een wetsvoorstel. Het is opvallend dat de Commissie belooft zich te zullen inzetten voor dierenwelzijn, maar dat het uiteindelijk maar heel weinig wordt bereikt. Dit terwijl uit een recente Eurobarometer-enquête blijkt dat een overweldigende meerderheid van de Europese burgers aangeeft dat ze verwachten dat de EU meer gaat doen voor het lot van dieren.

1.7 miljoen Europeanen ondertekenen burgerinitiatief voor bontverbod

Onderzoeksverloop

Het is nu afwachten op het verdere verloop van het onderzoek van de Ombudsman. De Europese Commissie moet uiterlijk 31 januari 2024 een reactie op de klacht geven om uit te leggen waarom zij niet verder gaat met het EU-burgerinitiatief.

Jaarlijks zitten er honderden miljoenen dieren vast in te krappe hokken. De dieren krijgen nauwelijks daglicht en moeten met te veel soortgenoten hun noodlot delen. Dit levert veel stress op en ziektes kunnen zich snel onder de dieren verspreiden. Het wordt dan ook de hoogste tijd om een einde te maken aan deze onnodige erbarmelijke omstandigheden.

Bronnen:

1,5 miljoen Europeanen tegen kooien in de veehouderij

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius