De voortdurende vraag naar ivoor heeft eind april de tragische dood van zes olifanten veroorzaakt in Tsavo National Park. Vier van hen waren nog jonge dieren, een kalfje zelfs zo klein dat het nog geen slagtanden had. Drie verdachten zijn gearresteerd.
Olifantenweeshuis David Sheldrick Wildlife Foundation (DSWF), gevestigd in dit gebied, hoorde op 25 april via Kenya Wildlife Service (KWS) dat men schoten had gehoord op een ranch. Medewerkers van DSWF gingen in hun vliegtuigje direct op zoek en deden een gruwelijke ontdekking. Ze vonden een pas gedode vrouwtjesolifant, haar slagtanden uit het gezicht gehakt. Vlakbij lag haar kalfje, dat zwaargewond was, maar nog leefde. Rangers van KWS moesten het diertje uit zijn lijden verlossen.
Iets verderop werden bij een waterput nog eens vier doodgeschoten olifanten gevonden, waarmee in totaal een familie van zes olifanten was afgeslacht. Twee jonge kalfjes hadden hun slagtandjes nog, deze waren zo klein dat ze waardeloos waren voor de stropers. Een kalf was zo jong dat het nog helemaal geen slagtanden had. De slagtanden van drie volwassen dieren waren uit het gezicht gehakt door de hebberige stropers.
Rangers van Kenya Wildlife Service achtervolgden de stropers en wisten, na een hevig vuurgevecht, drie mensen te arresteren.
‘Weer worden we geconfronteerd met de realiteit: een vermoorde familie olifanten. Zes dieren doodgeschoten vanwege de onverzadigbare vraag naar ivoor, voornamelijk vanuit Azië. De hebzucht en minachting voor leven is stuitend’, aldus Rob Brandford, directeur van de David Sheldrick Wildlife Trust.
Dit incident in Tsavo Oost toont weer eens aan hoe barbaars de illegale handel in (delen van) wilde dieren is. In Kenia zijn dit jaar al 60 olifanten gedood. In Tsavo Oost leven ongeveer 11.000 olifanten.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hard optreden, zoals met de olifanten. Ik kom al 47 keren in Kenia en de olifant blijft indrukwekkend, zoals ‘ t opstijgen van ’n vliegtuig. Ik heb ook de dierenmarkt gezien in Kanton ( China ). Hoe men daar met de dieren omgaat, om niet van te slapen ! Laat de Chinezen maar weg uit de dierenparken in Kenia !
Wat is dat toch voor rare behoefte om ivoor te willen bezitten. Het is naar mijn idee vooral de “status” die mensen aangepraat wordt. Regeringen zouden dit internationaal moeten verbieden en optreden tegen stropers. Laten ze defensie hier maar voor inzetten.
Te schandalig voor woorden ,al het ivoor zou uit de handel gehaald moeten worden .
Idioten die zulke souvenirs kopen in laten leveren en flink beboeten.
Er is zoveel ellende voor de dieren door ons mensen
Misselijkmakend, wanneer houd dit op……….zo triest……