In het Pandamasue-bos in het Westen van Zimbabwe werden afgelopen week 22 olifanten dood aangetroffen, nabij het Hwange National Park en de Victoria Falls. In eerste instantie was het onduidelijk wat hun dood had veroorzaakt en werd er onderzoek gedaan naar het bloed van de dieren. Er werd uitgesloten dat het om stroperij ging, omdat de olifanten gevonden werden met hun slagtanden nog intact. Inmiddels is bekend dat de dieren door een bacteriële infectie zijn overleden. Om welke soort bacterie het gaat is nog niet bekend.
Volgens een ambtenaar van de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority hebben de olifanten in Zimbabwe waarschijnlijk een infectie opgelopen toen ze op zoek waren naar voedsel. Door de hoge temperaturen in de zomer ontstaat er een tekort aan eten: de jongere olifanten hebben geen toegang tot de hoogste bladeren in de bomen waardoor ze op de grond op zoek gaan naar eten. Vermoedelijk liepen de olifanten op die manier de bacteriële infectie op. Gevreesd wordt dat het aantal dode olifanten zal stijgen.
22 elephants in Zimbabwe die of mysterious bacterial infectionhttps://t.co/gn1wWI035r
— Zee News English (@ZeeNewsEnglish) September 3, 2020
De mysterieuze sterfgevallen deden in eerste instantie denken aan de situatie in het buurland Botswana, waar Animals Today eerder dit jaar over publiceerde. Al sinds maart is daar een grote olifantensterfte gaande. Vorige maand werden er meer dan 350 gevallen gemeld in het Okavango gebied. Hier zijn stroperij, vergiftiging en miltvuur uitgesloten als reden van de sterfte. De olifantenpopulatie in Botswana is de grootste ter wereld en wordt geschat op 156.000 dieren. De populatie in Zimbabwe is de twee na grootste en telt 85.000 olifanten. Daar stierven er vorig jaar 200 van als een gevolg van uitdroging.
“Bloedmonsters zijn naar een laboratorium gebracht om te bepalen wat de oorzaak was van hun dood”, aldus Tinashe Farawo, woordvoerder van Zimparks, een organisatie die zich bezighoudt met het beschermen van natuurgebieden in Zimbabwe. Sinds The Parks and Wildlife Act in het leven werd geroepen in 1975 kwam er een einde aan het verstrekken van jachtvergunningen en kreeg het conserveren van de dieren prioriteit.
Ivoor
Desondanks is het aantal olifanten in Afrika rap gedaald. In 1970 waren dit er nog 1,3 miljoen, inmiddels zijn dat er slechts rond de 500.000. Dit komt met name door de vraag naar ivoor om verwerkt te worden tot medicijnen voor de Aziatische markt.
Hoewel het onderzoek naar de olifantensterfte in Botswana al in mei is gestart zijn er nog geen resultaten gedeeld. Deze worden in de loop van komende week verwacht. Ook is er tot zover geen overeenkomst gevonden tussen de olifantensterfte in Botswana en Zimbabwe.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap / Estefanía Pampín Zuidmeer