De Japanse vrouw Yoko Niimura (71), motiveert en stimuleert lokale bewoners de olifanten die al sinds mensenheugenis in het Yok Don National Park wonen, goed te verzorgen en te beschermen tegen stroperij. Niimura’s passie voor olifanten begon nadat ze, na haar pensionering, op reis ging naar Vietnam en daar olifanten fotografeerde. Niimura raakte gefascineerd door de sterke en rustige dieren en besloot zich in te zetten voor hun welzijn toen ze zich realiseerde hoe kwetsbaar de situatie van deze dieren is.
Niimura publiceerde in 2006 een fotoreportage over de olifanten in het park en richtte in 2009 een groep op om de daar aanwezige dieren te beschermen. Inmiddels is er in het park een olifantenbeschermingscentrum opgericht om de dieren te beschermen die gewond zijn geraakt door stroperij en om jonge olifanten op te vangen die hun ouders hebben verloren.
Bescherming bos en dier van levensbelang
Ongebreidelde olifantenstroperij voor ivoor dreigt ook één van de grootste en mooiste schepsels op aarde uit te roeien en Niimura heeft er haar missie van gemaakt deze dieren te beschermen. Mevrouw Niimura:
“Olifanten beschermen betekent het beschermen van het bos en het beschermen van het bos betekent beschermen van alle wezens die het bos bewoners. Dit is niet alleen een Vietnamees probleem. Ik wil mensen overal ter wereld duidelijk maken dat het geven van prioriteit aan geld ons toekomstig leven kan bedreigen en dat van vele dieren. Het vernietigen van bossen waar olifanten leven, zal ook het leven van mensen in gevaar brengen.”
Niimura heeft over haar inspanningen een boek gemaakt. Dit boek, getiteld ‘Doko nu late Shimattano! Asia no Zo Tachi’ (Waar zijn de Aziatische olifanten gebleven?), werd eind vorig jaar uitgegeven door de in Tokyo gevestigde uitgever Godo Shuppan.
Bron: Asahi Shimbun ©AnimalsToday Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?