Botswana heeft de jacht op de olifanten weer geopend. Na wekenlange hoorzittingen met jagers en onderzoekers heeft de regeringscommissie van het land dit besloten.
Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Een derde van de gehele Afrikaanse olifantenpopulatie leeft in dit land ter grootte van Frankrijk.
In een verklaring laat de Botswaanse regering weten dat het vrijgeven van de jacht op een “ordelijke en ethische manier” geschiedt en in lijn is met de wet en regels. De vorige president, Ian Khama, vaardigde in 2014 een jachtverbod uit, vanwege de lage wildstand. Volgens natuurbeschermers leven er nu zeker 130.000 olifanten, maar tellingen van de overheid schatten het aantal op bijna 230.000. Een groot succes zou je denken, gezien de zorgwekkende daling van de olifantenpopulatie in Afrika. Helaas komt er nu dus een einde aan de bescherming van olifanten in Botswana.
Mens-olifantconflicten
Mens-olifantconflicten nemen toe. De dieren doen zich regelmatig tegoed aan de oogst van kleine boeren, daarom klagen gemeenschappen over de overlast die de wilde dieren veroorzaken.
Antoinette van de Water, wetenschapper en oprichter van Bring the Elephant Home, woont in een game reserve in Zuid-Afrika. Ze heeft veel ervaring met het oplossen van mens-olifantconflicten, soms lopen de enorme dieren zelfs haar eigen tuin in. Antoinette kan zich goed voorstellen dat het vernielen van de oogst veel emoties teweegbrengt. Er zijn echter diervriendelijke en duurzame manieren om conflicten te voorkomen. Zo heeft ze bijenkorfhekken opgesteld bij plantages in Thailand en Zuid-Afrika, wat een dubbel positief effect heeft. Olifanten zijn bang van bijen en mensen kunnen de honing oogsten en verkopen. Dit zorgt voor een meer tolerante houding tegenover wilde dieren. Ook heeft ze boeren in Thailand ervan weten te overtuigen om geen producten te kweken waar olifanten dol op zijn, zoals ananas, pal naast een wildreservaat.
Eerder deze maand bleek al dat het er niet goed uitzag voor de tot nu toe beschermde dieren in Botswana. De president gaf ze als cadeautje aan drie Afrikaanse leiders.
President Mokgweetsi Masisi overhandigde krukken van afgehakte olifantenpoten als geschenken aan zijn tegenhangers uit Namibië, Zambia en Zimbabwe, tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de olifant. De landen eisen, samen met Zuid-Afrika, dat het verbod op de verkoop van ivoor wordt opgeheven en bepleiten de jacht op olifanten.
Bron:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een trieste ontwikkeling weer.
Soms wordt een mens blij omdat er eindelijk vooruitgang komt en er goede ontwikkelingen zijn.
Vervolgens wordt hij weer geschokt omdat het tegenovergestelde gebeurt.
Waarom leven mensen niet gewoon in vrede en harmonie met elkaar en met dieren, natuur en milieu?
Hoe kan het dat de mens met al zijn intelligentie zo veel doet wat niet deugt en wat zo enorm veel intens leed veroorzaakt?
Laten we hopen dat het een tijdelijke verwarring is, dat het tij zal keren en dat we ons uiteindelijk terecht beschaafd kunnen noemen.
En dat vele generaties na ons gezond en gelukkig samen met alle dieren en planten op deze aarde mogen leven.
This is a disaster for the future of wildlife and elephants in partoicular. Africa needs to see the importance of protection.
.