Ten minste twee olifanten uit de Thaise opvang Elephant Nature Park in Chiang Mai zijn verdronken. Het incident is een gevolg van de ernstige overstroming van de Ping-rivier door zware regens tijdens het regenseizoen en tyfoon Yagi.
Chang Mai kampt momenteel met grote overstromingen ten gevolgen van de hevige moessonregen. De zware buien hebben ernstige schade aangericht aan de infrastructuur in de noordelijke regio in Thailand, waaronder aan die van The Elephant Nature Park en omgeving. Het natuurpark is een toevluchtsoord voor geredde olifanten en andere dieren die voorheen werden uitgebuit, onder andere door de toeristensector. De Thaise opvang had de dieren alvorens de overstromingen naar een hogere plek geëvacueerd. Op deze plaats sliepen de dieren binnen een omheining, maar plotselinge overstromingen zetten ook hoger gelegen gebieden in de nacht van 3 op 4 oktober onder water. Het water steeg boven de drie meter hoge hekken en op 4 oktober werd het dorp Kued Chang volledig overspoeld, waarbij dertig olifanten vermist raakten.
Verdronken in Thaise opvang
Een dag na de overstroming van Kued Chang werd het levenloze lijf van de 22-jarige olifant FaaSai gevonden. Het nog jonge dier was 5 km meegesleurd door de Mae Taeng-rivier en tegen een boomstam tussen houtafval tot stilstand gekomen. Eerder was de 40-jarige blinde olifant Pang Ploy Tong gestorven. Het dier kon vermoedelijk de kudde niet bijhouden bij het ontsnappen aan de overstromingen.
FaaSai
FaaSai was op ongeveer 5-jarige leeftijd gered door de organisatie Bring the Elephant Home. Margreet Steendijk van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals maakte toen deel uit van deze reddingsactie. Het jonge olifantje werd destijds vastgeketend en ziek aangetroffen. Margreet en haar collega´s besloten via onder andere een crowdfunding het dier te redden uit deze afschuwelijk situatie.
The Elephant Nature Park in Chiang Mai heeft FaaSai opgevangen en verzorgd. Margreet had een speciale band opgebouwd met het dier en is door de jaren heen meerdere keren teruggekeerd naar het opvangcentrum, onder andere om daar als verzorgster te werken. Margreet Steendijk:
“Ik heb haar [FaaSai] elke keer groter en zelfverzekerder zien worden.”
Het hartverscheurende nieuws dat FaaSai op deze onverwachte en akelige manier is gestorven, kwam dan ook als een harde klap voor Margreet.
“Het is buitengewoon verdrietig. FaaSai was slechtziend en kon daardoor waarschijnlijk niet aan de overstromingen ontsnappen.”
FaaSai was eigenlijk veilig uit het water gekomen, maar ze is terug in het water gegaan toen ze soortgenoten hoorde roepen. Toen is ze meegesleurd door het water, heeft een boom bovenop haar gekregen en is verdronken.
Geredde dieren
Overheidsfunctionarissen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, het leger, en vrijwilligers en mahouts van andere olifantenkampen hebben reddingsacties gestart. Ondanks het stijgende vloedwater en de moeilijke weersomstandigheden zijn toch veel dieren gered. Waaronder een blinde olifant met de naam Pang Mae Boon, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat het dier was gestorven. Deze olifant was een van de vermiste olifanten van The Elephant Nature Park. Ze is naar een veilige plek gebracht. Ook katten, honden, runderen en buffels uit het opvangcentrum zijn met succes in veiligheid gebracht.
Vermiste olifanten
Momenteel zijn er berichten dat er olifanten uit verschillende natuurparken die door de sterke stromingen zijn meegesleurd, nog steeds worden vermist. Waaronder tien mannelijke olifanten waarvan bekend is dat ze agressief zijn en niet aan een ketting liggen. Naast The Elephant Nature Park in Chiang Mai is ook het Elephant Conservation Center in de aangrenzende provincie Lampang dringend naar hen op zoek. Daarnaast zijn er volgens South China Morning Post 30 olifanten vermist, maar diverse organisaties konden dit aantal niet aan Animals Today bevestigen. Wel weten we dat The Elephant Nature Park geen olifanten mist, de olifanten die de overstroming overleefden zijn allemaal gered.
Update van Lek Cheilart
Lek Cheilart, oprichter van Elephant Nature Park, gaf vandaag nog een update over de overstroomde Thaise opvang:
Overstromingen
Zware seizoensgebonden moessonregens en de effecten van tyfoon Yagi zorgden samen voor ernstige overstromingen in veel delen van Thailand, met name in de noordelijke regio. Een onderzoek naar verstedelijking en regionale uitbreiding van het Northern Office of the Bank of Thailand en de Faculty of Economics van Chiang Mai College heeft aangetoond dat stedelijke uitbreiding een belangrijke factor is geworden die bijdraagt aan overstromingen in Noord-Thailand.
Veranderingen in landgebruik voor landbouw, de uitbreiding van gemeenschappen en de toename in bosbranden zijn hiervan de hoofdoorzaken. Naarmate bosgebieden krimpen, neemt ook het wateropnamevermogen van de regio af. Dit draagt aanzienlijk bij aan plotselinge overstromingen. Daarnaast heeft de ongeplande stedelijke uitbreiding de afvoersystemen ernstig verstoord.
Zie hieronder beelden van de Thaise opvang vóór de overstromingen:
Elephant Nature Park heeft nu dringend steun nodig om de opvang te kunnen heropbouwen. Wil je helpen? Klik hier!
Op de website van Vrienden van de Olifant is meer informatie te vinden over de overstroming. Vrienden van de Olifant ondersteunt ook de Elephant Nature Park. Lees hier meer.
Bron:
Love & Bananas: Documentaire over olifanten in nood in Thailand
©AnimalsToday.nl Jennie Cools