Dat olifanten sociaal en intelligente dieren zijn dat is inmiddels wel bekend. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ze elkaar ook kunnen troosten.
Zo raken Indische olifanten als ze verdriet hebben elkaar aan, maken geluiden en steken hun slurf in elkaars bek. Daarbij doen ze de lichaamshouding en de stemming van het dier dat van streek is na.
Dat hebben wetenschappers Frans de Waal en Joshua Plotnik ontdekt. Elkaar troosten is binnen het dierenrijk zeldzaam. Tot nu is alleen bekend dat wolven, mensapen en sommige kraaiachtigen als roeken en raven dit gedrag vertonen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in een kamp met een groep van 26 zogenaamde werkolifanten in het Noord van Thailand. Bijna een jaar lang observeerden de onderzoekers de dieren. Er werden honderd situaties geanalyseerd waarin een olifant van streek raakte en vervolgens werd getroost. De dieren raakten bijvoorbeeld van streek door aan aanvaring met een andere olifant of door een passerende slang.
In de meeste situaties ging de olifant die reageerde naar de ander toe, maakte hoge zogenaamde sjirgeluiden en stak zijn slurf in de bek van de olifant die van steek was. In sommige gevallen werd dezelfde houding aangenomen een soort emotioneel spiegelen. Het gedrag is te vergelijken met hoe mensapen elkaar omhelzen. Olifanten vertonen dit soort gedrag onder normale omstandigheden niet.
Chimpansees vertonen ook verzoeningsgedrag maar dat is iets anders dan troostgedrag. Verzoeningsgedrag zorgt voor conflictregulering binnen een groep. Bij troostgedrag is ook een soort empathie nodig en dat een veel complexere emotie als basis heeft.
Volgens Plotnik is het feit dat olifanten met elkaar zijn begaan niet heel verassend.
“Olifanten zijn heel intelligente en sociale dieren, met sterke, levenslange banden. Ze herkennen zichzelf in de spiegel, werken samen om problemen op te lossen en helpen elkaar in nood.” Aldus Plotnik
Troostgedrag is een teken van intelligentie.
Plotnik: “Troostgedrag is even zeldzaam in het dierenrijk als zelfherkenning in de spiegel, en beide hebben een link met empathisch gedrag en complex sociaal gedrag. Het vermogen tot troosten suggereert dat individuen anderen binnen hun sociale groep willen geruststellen. Dat kan een stressverminderende functie hebben of dienen om sociale relaties te onderhouden of te manipuleren.”
Plotnik wil hetzelfde onderzoek nu uitvoeren onder olifanten die in het wild leven.
Bron: de Morgen ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Olifanten troosten elkaar zo dat is nieuws ,echt niet.
Ze beweren dat dat zij dit ontdekt hebben echt niet dit is allang bekend.
Onzinnig onderzoek dit leer je al op de kleuterschool .
Laat ze tijd beter besteden amateurs .