Olifanten, zebra’s, nijlpaarden, impala’s, buffels en andere wilde dieren in het Mana Pools National Park in Zimbabwe hebben door aanhoudende droogte ernstig gebrek aan voedsel en water. Omdat essentiële waterbekkens uitdrogen ontstaan modderpoelen en daarin blijven veel dieren vastzitten, waarna ze sterven door uitputting.
De naam Mana (4) Pools komt van de vier meren die deel uitmaken van de onderstroom van de Zambezi rivier in Zimbabwe. De meren horen tijdens het regenseizoen gevuld worden door de overstromende Zambezi. Maar het water blijft uit en dat koste zeker al zeker het leven aan 105 olifanten en veel andere diersoorten, allemaal op zoek naar water. Van sommige bassins is nog maar 5 procent over.
.
.
De vier meren zijn de levensader voor alle dieren in de wijde omgeving. Het uitblijven van water door aanhoudende droogte betekent dat de plassen zijn gereduceerd tot ingedroogde poelen, met dikke lagen slijk langs de randen. In een poging om bij het resterende water te komen blijven dieren als olifanten en buffels steken in de modder. Wanneer er niet wordt ingegrepen door parkwachters sterven de dieren aan uitputting, honger en dorst.
Maar ook wanneer boswachters wel ingrijpen – die dat normaal niet doen vanwege ‘passief wildbeheer’ – kan het al te laat zijn. Wanneer de slachtoffers uitgeput zijn door het gevecht tegen de modder vallen ze sneller prooi aan roofdieren.
De laatste substantiële regenval in Zimbabwe was in april van dit jaar. De parkwachten vrezen het ergste:
“Het is een serieus probleem aan het worden omdat het waterpeil op de meeste plaatsen daalt. (…) Normaal gesproken vinden we dat de natuur dat zelf moet oplossen, dat heet passief wildbeheer, maar er komt een moment dat je in moet grijpen.”
Aanhoudende droogte en uitsterven
Op 22 oktober werd al gerapporteerd dat er 55 olifanten waren gestorven door de extreme droogte en de gevolgen daarvan. LET OP: de onderstaande video bevat zeer emotionele beelden:
.
.
Terwijl aan de ene kant van de globe in een paar dagen een hoeveelheid regen valt gelijk aan die van een heel jaar, is het in Zimbabwe en andere delen van Afrika in 50 jaar niet zo droog geweest. Al deze extremen zijn de gevolgen van een veranderend klimaat op aarde, waarvan de werkelijke gevolgen nog maar nauwelijks in te schatten zijn. Maar de (voor)tekenen van ontembare bosbranden, aanhoudende overstromingen, extreme hitte en droogte zijn dagelijks waarneembaar, met desastreuze gevolgen voor ontelbaar veel diersoorten, inclusief de mens. De klimaatcrisis komt nog maar net op gang, zo lijkt het.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel